Gemeente Heerenveen

Inspraak Nota Woonservicezones Heerenveen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de nota Woonservicezones Heerenveen vrij te geven voor inspraak. Dit betekent dat iedereen de gelegenheid krijgt om te reageren op de inhoud van deze nota. Waar de nota over gaat en hoe u kunt reageren leest u hieronder.

De Nota Woonservicezones Heerenveen
In de nota Woonservicezones Heerenveen wordt aangegeven hoe de gemeente Heerenveen de komende jaren invulling geeft aan een samenhangend beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Dit beleid is gericht op het zo lang mogelijk zelfstandig laten functioneren van mensen in hun eigen woonomgeving. Daarmee sluit het beleid goed aan bij de op 1 januari 2007 ingevoerde Wet maatschappelijke ondersteuning.

Om het doel te bereiken dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, bevat de nota een plan om in de periode tot 2020 te komen tot de indeling van de gemeente in vijf woonservicezones. Elke woonservicezone is een gebied bestaande uit meerdere wijken en/of dorpen, waarbinnen voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg zo zijn ingericht dat ook mensen met beperkingen probleemloos in dit gebied kunnen blijven wonen.

De vijf woonservicezones zijn:
1. Heerenveen Noord, Heerenveen Centrum-Noord, Terband, Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot;
2. Skoatterwâld, Oranjewoud, De Knipe en Bontebok; 3. Jubbega, Hoornsterzwaag, Oude- en Nieuwehorne en Katlijk; 4. Heerenveen Centrum-Zuid, Heerenveen Midden, De Akkers, Oudeschoot en Mildam;
5. Nijehaske, De Greiden, De Heide en Nieuweschoot.

Bij de indeling is uitgegaan van een minimale schaalgrootte van 5000 inwoners. Deze schaalgrootte is nodig om bepaalde investeringen op het gebied van wonen, welzijn en zorg te kunnen doen. De indeling betekent niet dat inwoners van een woonservicezone verplicht zijn om gebruik te maken van de voorzieningen in dit gebied. Zowel vragers als aanbieders zijn vrij om overal diensten af te nemen of aan te bieden.

Bij de inrichting van de woonservicezones wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van reeds bestaande voorzieningen. Daarnaast zal er een groot beroep worden gedaan op inzet van de inwoners zelf en op initiatieven vanuit de marktsector. Het leveren van goede woningen, welzijn en zorg is immers niet uitsluitend een taak van de overheid. Met de toenemende vergrijzing, de afbouw van grootschalige zorginstellingen en de zorg die meer aan mensen in de thuissituatie wordt geleverd
is het van groot belang dat inwoners meer en langer zelf verantwoordelijk worden voor hun eigen leven. Dit leidt in de toekomst tot een gedifferentieerd gebruik van collectieve voorzieningen die worden aangeboden door instellingen en van kleinschaliger initiatieven van particulieren.

Ter inzage
De nota Woonservicezones Heerenveen ligt met ingang van vrijdag 16 februari 2007 tot vrijdag 30 maart 2007 ter inzage op de volgende locaties:
+ Gemeentehuis, Crackstraat 2 in Heerenveen + Bibliotheek Heerenveen, Burgemeester Kuperusplein 48, Heerenveen
+ Op de website www.heerenveen.nl en wmo.heerenveen.nl