Provincie Noord-Holland

Datum

16-2-2007

Onderwerp

Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Noordvleugel ondertekend

Florine Lengkeek

Gisteren vond de bestuurdersconferentie luchtkwaliteit Noordvleugel plaats in Haarlem. Aan het einde van de dag ondertekenden de aanwezige partners namens de Noordvleugelregio een brief aan de staatssecretaris van VROM.

De provincies Noord-Holland en Flevoland, Stadsregio Amsterdam, Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland, gewest IJmond en Gooi- en vechtstreek doen met deze aanbiedingsbrief de staatssecretaris van Milieubeheer een aanbod in het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Noordvleugel om de luchtkwaliteit in onze regio te verbeteren. Ook alle andere aanwezige gemeenten en partners konden de brief ondertekenen.

Het Kabinet heeft de ambitie een Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit vast te stellen. Doel hiervan is dat Nederland niet op slot gaat. Luchtverontreiniging moet zoveel mogelijk beperkt worden, maar ook moeten ruimtelijke en infrastructurele projecten mogelijk blijven.

Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Noordvleugel Het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Noordvleugel (RSL-NV) dient als input van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. De eerste versie van het RSL-NV is gereed, in het najaar wordt het definitief gemaakt en bestuurlijke afspraken gemaakt. De samenwerkende partijen hebben afgesproken om gezamenlijk op te trekken bij de volgende maatregelen: schone OV-concessies, netwerk vulpunten schone brandstoffen, milieuzonering en distributiecentra goederenvervoer.

Daarnaast kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
* De grotere ruimtelijke en infrastructurele projecten waarover in de periode 2007-2011 een definitief besluit valt zijn opgenomen in het RSL. Dat zijn er in de Noordvleugel op dit moment ongeveer 100. Het gaat dan concreet om meer dan 100.000 woningen, bijna 2000 ha bedrijventerrein, meer dan 4 miljoen m2 kantooroppervlak en een aantal cruciale grote infrastructurele werken.
* Het aantal van 142 overblijvende knelpunten is sterk verminderd ten opzichte van 2005. Dit gaat om normoverschrijdingen langs wegen, zowel het rijkswegennet als het onderliggende provinciale en gemeentelijke wegennet.

* Locatiespecifieke maatregelen moeten genomen worden om de nog overgebleven knelpunten op te lossen. Dit zijn maatregelen met uitvoeringsplicht. Daarnaast zijn maatregelen opgenomen die inspanningsverplichtingen van de partijen vereisen.

Op regionaal niveau is bestuurlijk draagvlak en de bereidheid om afspraken te maken over de te nemen maatregelen, alleen als voldaan wordt aan de financiële randvoorwaarden. Hiervoor ziet de regio ook een rol voor het Rijk.

De provincie Noord-Holland heeft een initiërende en coördinerende rol bij de totstandkoming van het RSL.