WK Snert en Wk Stamppot trekt record aantal deelnemers

Hollandsche gerechten

De nationale website voor WK-snert- en stamppot-koken

WK Snert en Wk Stamppot trekt record aantal deelnemers.

26 januari 2007

Groningen- Storm en veel regen de afgelopen weken, het was echt Snertweer. Nu de winter eraan zit te komen begint ook de snertkoorts weer aardig toe te nemen. De belangstelling voor het WK snertkoken en het WK Hollandsche stamppot op vrijdag 16 februari 2007 in Groningen is overweldigend aldus organisator Marianne Wijnhold van Wijnhold Internal Affairs. Op dit moment heeft een record aantal deelnemers zich aangemeld, er hebben zich een kleine 50 deelnemers ingeschreven. Meer deelnemers dan ooit, kennelijk geïnspireerd door de nieuwe locatie in de unieke ambiance van het Noorderpoortcollege bij de Euroborg in Groningen, waar zelfs een heel stadion in snertkleuren is gehuld.

Door de grote toeloop van deelnemers, kunnen er geen deelnemers meer geplaatst worden voor de wedstrijd WK snertkoken en het WK Hollandsche stamppotkoken 2007. Opgave kan alleen nog voor de wachtlijst via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl . De deelnemers zullen gaan strijden op vrijdag 16 februari 2007 om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel.

Voor het 13e WK snertkoken en WK Hollandsche stamppot 2007 hebben zich deelnemers uit het hele land aangemeld. De deelnemers zijn ook dit jaar zeer divers van ontwerper tot strandjutter, iedereen wil meedoen want Snert is hot.
Onder de deelnemers hebben zich o.a. ingeschreven de wereldkampioen Snert koken van 2004- 2005- 2006 de heer Flang Cupido uit Terschelling.
Cupido gaat dit keer niet strijden voor de Snert maar voor de allerbeste Stamppot. De jongste deelnemer is op dit moment Renate de Vries (18) leerlingkok uit Hoogezand.

In het afgelopen jaar hebben de verschillende wereldkampioenen op diverse locaties in het land hun kookkunsten vertoond. Zo heeft Sjoerd Flameling wereldkampioen Snertkoken 2003 zijn beroemde snert gepresenteerd voor het Jonge Bedrijven Netwerk tijdens de Landelijke Startersdag van de Kamer van Koophandel in Groningen. En heeft wereldkampioen Snertkoken mevr. Wieldraaijer uit Delfzijl haar wereldberoemde snert gepresenteerd voor de Belgische Prins bij de Zeehondencreche in Pieterburen. En de wereldsnert van Flang Cupido is uitgebracht door Haarsma Vleeswaren in Heerenveen en verkrijgbaar bij vele Keurslagers.

De goede samenwerking met het Noorderpoortcollege sector Horeca, aan de Boumaboulevard 113 in Groningen kan de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen de deelnemers veel bieden. De vele deelnemers gaan op vrijdag 16 februari 2007 in twee verschillende groepen hun eigen speciale recept bereiden. De eerste groep gaat vanaf 9.30 uur en de tweede groep vanaf 13.00 uur de nieuwe keuken in. 'Ik maak de lekkerste snert', krijgt de organisatie vaak te horen. Nu zal blijken wie de allerlekkerste snert gaat bereiden. Ieder krijgt dan ook een 'eigen' kookunit ter beschikking, waarop volop gelegenheid is de lekkerste snert en Hollandsche stamppot voor te bereiden. Nieuw is dit jaar dat deelnemers hun lekkernijen moeten bereiden met inductiekoken. Het is opvallend dat naast de huisvrouw en huisman, ook vele koks aan deze wedstrijd meedoen. Dit jaar is er voor het eerst een speciale prijs voor de beste amateur kok van het WK Snert.

Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak - geur - kleur - ingrediënten - hygiëne - tijd - bereiding - presentatie originaliteit.
De winnaar van het WK snertkoken 2007 en WK Hollandsche stamppot 2007 zullen rond 15.30 uur worden bekendgemaakt. Een belangrijke VIP zal de prijsuitreiking verzorgen. Voor de bezoekers is er vrijdag 16 februari 2007 de gehele dag gelegenheid om de kookprestatie van de deelnemers te volgen. Daarnaast is er in het restaurant een speciale snert-lunchkaart samengesteld. Bovendien kan er aan het einde van de dag geproefd worden van de resultaten van de deelnemers. Bezoekers zijn de gehele dag vanaf 9.30 uur van harte welkom en worden rondgeleid door de leerlingen van het Noorderpoortcollege om een

kijkje in de keuken te nemen en de deelnemers aan te moedigen. Bezoekers die met de auto komen, kunnen deze gratis parkeren op parkeerplaats P3. Noorderpoortcollege is daarna makkelijk te bereiken. Een beperkt aantal bezoekers kunnen zich inschrijven voor een rondleiding van een uur door de Euroborg, waaronder het stadion van FC Groningen.

Stamppotboekje verkrijgbaar.
Tineke Hamming heeft in opdracht van de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen een leuk informatief receptenboekje samengesteld met stamppot-recepten van wedstrijd-deelnemers en andere stamppot-recepten. Het stamppot-receptenboekje is in samenwerking met De Vrienden van het Platteland uitgegeven. Stamppotboekje is verkrijgbaar bij de Stichting door overmaking van Euro9,95 (incl. porto) op haar rekeningnummer 30.63.69.397, met vermelding van stamppotboekje.

Einde bericht.

Noot redactie

voor Pers info: Marianne Wijnhold 06-12359724.