Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum 16 februari 2007
Ons Kenmerk

Westelijke bouwputwand metrostation onder Centraal Station gereed Mijlpaal bij bouw Noord/Zuidlijn

Bij de bouw van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is weer een mijlpaal bereikt. Met de plaatsing van de laatste buispaal is de westelijke bouwputwand van het metrostation onder het Centraal Station gereed gekomen. Deze wand is gemaakt met een techniek, microtunneling, die speciaal voor dit werk is ontwikkeld en nooit eerder werd toegepast.

Onder de middentunnel van het Centraal Station worden evenwijdig aan elkaar twee wanden van stalen buispalen gemaakt. De wanden maken deel uit van een 'tafelconstructie' die onder het Centraal Station wordt gemaakt. De constructie vormt de nieuwe fundering onder de sporen en de perrons van het station. Onder het tafelblad en tussen de poten (waarvan er nu dus één klaar is) wordt de grond weggegraven. De ruimte die daardoor ontstaat wordt gevuld met water. Vanaf het IJ wordt een tunneldeel met een lengte van 138 meter in de ruimte gevaren en vervolgens afgezonken. Op deze wijze ontstaat de Noord/Zuidlijn onder het Centraal Station.

Bij microtunneling wordt de buispaal niet gedraaid, getrild of geheid, maar naar beneden getrokken door een boor met graafwiel die zich onderin de buis bevindt. De paal wordt opgebouwd uit korte buisdelen (segmenten). Vanwege de beperkte hoogte van de werkruimte onder het Centraal Station zijn de segmenten slechts 1.85 meter hoog. De nu gereedgekomen wand bestaat uit een rij van 45 buispalen en heeft een horizontale lengte van 90 meter. Elke derde paal in de wand is 65 meter lang, de twee tussenstaande palen zijn 31 meter lang. De lange palen zijn opgebouwd uit 36 segmenten, de korte uit 17 segmenten. Als de buis de gewenste diepte heeft bereikt worden de lange palen met beton en de korte palen met zand gevuld. De diameter van een buispaal is 1.82 meter. Het totale gewicht van alle gebruikte segmenten is 1635 ton. Het duurt 4 werkdagen van 24 uur om een korte paal te maken. Het maken van een lange paal duurt 7 werkdagen van 24 uur.

Noot voor de redactie (