Gemeente Borsele

Gelok: Financieringsplan lost niet alles op

Heinkenszand, 16 februari 2007

Minister Remkes (BZK) heeft gisteren aan de Zeeuwse bestuurders toegezegd dat het rijk 1/3 van de kosten voor veiligheidsversterkingen voor de Westerschelde bijdraagt. De overige kosten moeten de provincie en gemeenten betalen. Het geld is bedoeld voor speciale vaar- en voertuigen, maar ook voor extra voorzieningen voor de Westerscheldetunnel. Burgemeester Gelok wijst deze plannen niet af (zoals ten onrechte vandaag in een publicatie in de PZC is vermeld).

Wel is de burgemeester kritisch op het feit dat gemeenten en provincie wederom extra moeten betalen aan de veiligheid van de Westerschelde. De invulling van dit deel zal volgens hem in de zogenoemde business case moeten worden uitgewerkt.
De inzet van Borsele is al jaren om extra financiën te krijgen voor de kostbare brandweervoorzieningen voor de Westerscheldetunnel. Deze miljoenen euros moeten nu worden betaald door de Borselse inwoners. Het gemeentebestuur vindt dit onrechtvaardig omdat de tunnel door heel Zeeland wordt gebruikt. Een oplossing voor dit geldprobleem bieden de plannen van minister Remkes niet, aangezien er alleen concreet wordt gesproken over vaartuigen. Burgemeester Gelok steunt de plannen voor op de Westerschelde, maar blijft zich hard maken voor financiële steun voor wat betreft de tunnelbrandweer-voorzieningen.

Reactie burgemeester Gelok:
Ik wijs de plannen niet af. Maar sta nog niet te juichen. Daarvoor is het financiële deel voor onze gemeente te onduidelijk. Ik ga er vanuit dat in het geplande onderzoek, de zogenoemde business case, ruime aandacht wordt besteed aan het financiële deel en dat er een goede oplossing komt. Die oplossing is er nu gelukkig voor op het water. Maar ik blijf er bij, dat er voor de veiligheid onder de Westerschelde ook een goede, structurele oplossing moet komen. En dat begint nu eenmaal bij een heldere financiële regeling. Het financieringsplan brengt de oplossing voor de tunnel wel al dichterbij. Maar als de oplossing wordt uitgevoerd zoals nu op papier staat, worden de gemeenten Borsele en Terneuzen niet extra gesteund. Sterker nog: de inwoners moeten dan indirect nog meer aan de veiligheidsvoorzieningen gaan betalen.