Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

| |

Eerste steenlegging Opleidingswoning Weert op 16/2/07

nominatie voor Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs

Op 16 februari vanaf 14.30 uur zal de Burgemeester van Weert de heer J. Niederer de eerste steen leggen van de Opleidingswoning op het terrein van SPB Bouwopleidingen in Weert. Om de woning te bouwen, is een speciaal studentenbouwbedrijf 'Simul' opgericht. Hbo-studenten hebben hierin de leidinggevende verantwoordelijkheid, terwijl Mbo'ers en Vmbo'ers op hun eigen niveau uitvoerende medewerkers zijn. Meulen Bouw begeleidt het 'personeel' en zorgt voor de materiële inrichting van de bouwplaats. Voor het overige zijn de studenten en leerlingen voor alles op zichzelf aangewezen. Tijdens de eerste steenlegging geven de studenten/directeuren (Hbo-studenten), de uitvoerders (Mbo-deelnemers) en bouwplaatsmedewerkers (Mbo- en Vmbo-leerlingen) een indruk van het project. De samenwerkende partijen; Meulen Bouw, ROC Gilde Opleidingen, Hogeschool Zuyd, SPB Bouwopleidingen, Fundeon, ROI Zuid-Oost, ElektroWerk Limburg, Scholengemeenschap Sint Ursula en Het Kwadrant, zijn allen van de partij. De partners bewijzen dat zij in staat zijn tot het neerzetten van mooie projecten die voor het bedrijfsleven en de leerling zeer aansprekend zijn en de trots van het technisch vakmanschap sterk positioneren!

Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs
Een jaar geleden heeft men dit project reeds in Horst gestart, ook daar werd toen een Opleidingswoning gebouwd. Dit project is genomineerd voor de Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs. De Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs is gericht op het beroepsonderwijs en aan beroepsonderwijs gerelateerde vernieuwingsprojecten. Deze prijs is ingesteld door Het Platform Beroepsonderwijs (HPBO) en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Het project "De Opleidingswoning" heeft de regionale voorronde (Limburg en Brabant) voor de Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs gewonnen. Het project werd op 21 november door Haegens Bouw, ROC Gilde Opleidingen Techniek, BOC-Horst, ElektroWerk en Hogeschool Zuyd faculteit Bouw gepresenteerd ten overstaan van een jury en een volle zaal toehoorders te Eindhoven. In het project (zie www.opleidingswoning.nl) bouwden Vmbo-leerlingen, Mbo-deelnemers en Hbo-studenten gezamenlijk een complete woning. Een echt bouwbedrijf tekende hierbij voor de begeleiding.

"De Opleidingswoning" zal op 27 maart 2007 in de Beurs van Berlage te Amsterdam meedingen naar de eerste Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs.

De Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs is bedoeld voor onderwijskundige vernieuwingsprojecten in het beroepsonderwijs. Scholen voor Vmbo, Mbo, Hbo en combinaties hiervan of samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven kunnen meedingen (zie www.hpbo.nl)

Om voor een nominatie of de prijs in aanmerking te komen, moet het ingezonden project aan de volgende aspecten aandacht besteden: de loopbaan van de leerling, competentiegericht opleiden, de doorstroom Vmbo-Mbo-Hbo, de bestrijding van uitval en verhoging van het rendement, pedagogisch-didactische vernieuwing, kenniscirculatie en samenwerking onderwijs-bedrijfsleven. "De Opleidingswoning" bevat een groot aantal van deze criteria.

Extra prijs

De Opleidingswoning dingt daarnaast eveneens mee naar een extra prijs voor "samenwerking in de beroepskolom". Tegelijk met de innovatieprijs zal op 27 maart ook een landelijke winnaar voor dit aspect worden gekozen.


---



Ingezonden persbericht