Time : 13:59:40
Date : 16 February 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

11 vechthanen in beslag genomen in Houthulst, België

Hanengevechten om redenen van dierenwelzijn verboden in België

Vanmiddag zijn in Houthulst, in opdracht van de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, 11 vechthanen definitief in beslag genomen. De dieren zijn in het dierenasiel " het Blauwe Kruis" van Brugge ondergebracht.

De hanen werden achter een privéwoning gehouden. Op het domein is ook een vechtarena aangetroffen. Bij alle hanen was de kam gedeeltelijk geamputeerd. De eigenaar heeft tegenover de gerechtelijke politie van Diksmuide bekend dat hij de hanen "beproefde", met andere woorden uitprobeerde voor de gevechten.

Hanengevechten organiseren, hieraan meewerken of geld op dergelijke gevechten inzetten is in ons land verboden op basis van de dierenwelzijnswet. Ook het wegsnijden van de kam is een overtreding van dezelfde wet.

Volgens de dienst Dierenwelzijn is dit de eerste keer dat een dergelijke inbeslagneming in ons land plaatsvindt. Eerder werden al aanwijzingen van illegaal ingerichte hanengevechten gevonden maar bij controle konden nooit levende dieren onderschept worden en al evenmin bekentenissen afgedwongen.

Hanengevechten zijn sinds 1975 verboden in België maar worden nog illegaal ingericht, met name in de grensstreek met Frankrijk.

Contact:
Eric Van Tilburgh ­ Dienst Dierenwelzijn
02/524.74.10
0475/63.0489

URL: http://www.health.fgov.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - UK Link to Press Release - FR