Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Vrijdag 16 februari 2007:

Commissie overhandigt onderzoeksrapport IJsselmondse Knoop aan minister Peijs

BARENDRECHT (vrijdag 16 februari 2007) - Vandaag heeft de commissie Dronkers haar eindrapport aan minister Peijs van Verkeer & Waterstaat overhandigd. In het rapport staan gedragen verkeerskun-dige oplossingen voor de gesignaleerde problemen bij de IJsselmondse Knoop. Voorzitter van de be-stuurlijke commissie is de heer J.H. Dronkers p-DG personenverkeer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In de commissie hebben de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, de deelgemeente IJssel-monde, het Waterschap Hollandse Delta, the Greenery (namens AGF-sector) en de Stadsregio Rotter-dam zitting.
Het grote verkeersaanbod op de IJsselmondse Randweg leidt regelmatig tot forse verkeerproblemen. Als ge-volg van toenemende bedrijvigheid in de regio Rotterdam en de ontwikkeling van regionale bedrijventerreinen neemt de druk de komende jaren uitsluitend toe. Het huidige ontwerp van de weg, inclusief de diverse kruis-punten, kan deze verkeersstromen niet meer verwerken. Dit zal leiden tot een verkeersinfarct voor hoofdzake-lijk het onderliggende wegennet waarbij de files tot op de rijksweg A15 het gevolg zijn. Dit wordt door alle be-stuurders als een onwenselijke situatie ervaren.
Maatregelen
De voorgestelde maatregelen in het eindrapport 'De IJsselmondse knoop ontrafelt' zijn onderverdeeld in een ultra korte termijn pakket, een korte termijn pakket en een lange termijn pakket. De totale kosten voor het ultra korte termijn pakket zijn geraamd op 1,4 miljoen euro en moeten uiterlijk 1 januari 2009 afgerond zijn. De kos-ten worden voor 50% door de wegbeheerder van de betreffende weg en voor 50% door de Stadsregio Rotter-dam gedragen. Een voorgestelde maatregel is dat de Dierensteinweg tussen de aansluiting met de IJssel-mondse Randweg en de aansluiting met de Donk wordt voorzien van een extra rijstrook. Daarnaast wordt een extra rechtsafstrook gerealiseerd. Het korte termijn pakket kost 2,2 miljoen euro en moet uiterlijk 1 januari 2010 afgerond zijn. Voor de korte termijn maatregelen is overeengekomen dat betrokken partijen de kosten dragen. Een belangrijke maatregel is een extra rechtsafstrook richting A15, daarvoor moet echter wel het lan-ge termijnonderzoek afgerond zijn. Naar verwachting is eind 2008 bekend wat concreet de lange termijn maat-regelen zijn. Het lange termijn proces wordt door de Stadsregio getrokken. De voortgang van het proces zal in de stuurgroep IJsselmondse knoop worden bewaakt.
Aanleiding voor de oprichting van de commissie Dronkers is het gesprek dat burgemeester Van Belzen en wethouder Schoehuizen van de gemeente Barendrecht hadden op 14 november 2006 met minister Peijs. Zij spraken met haar over de ongewenste verkeerskundige situatie op de IJsselmondse Knoop. In dit gesprek zegde de minster toe een bestuurlijke commissie te benoemen. De commissie Dronkers kreeg de taak om voor 1 maart 2007 te komen met gedragen verkeerskundige oplossingen voor zowel de korte als lange ter-mijn.

Noot voor de pers,