Ingezonden persbericht


uitnodiging

Conferentie 'Welingelichte kringen' over de rol van vluchtelingen en migranten in de media

Conferentie ter gelegenheid van de start van het project Mediaspora van Mira Media, Vluchtelingen-Organisaties Nederland en On File. Tevens: uitreiking van de Mediam'Rad Prikkel.

Met onder meer: Mariwan Kanie, Özkan Gölpinar, Funda Müjde, Toine Heijmans, Amal Karam, Radi Suudi, Bart Römer en Juurd Eijsvoogel

17 februari, 13.00 - 18.00 uur

Pakhuis de Zwijger

Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

Is het een voordeel als een buitenlandcorrespondent een band heeft met het land waar hij verblijft? Is de berichtgeving over integratieprocessen of asielbeleid beter als deze berust op ervaring? Kan genuanceerde berichtgeving de kloof tussen bevolkingsgroepen verkleinen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de mediadag 'Welingelichte Kringen', op 17 februari in Amsterdam.

De conferentie markeert de start van Mediaspora, een gezamenlijk project van On File, Mira Media en Vluchtelingen-Organisaties Nederland. Mediaspora wil de weg effenen tussen de mainstream-media en journalisten en opiniemakers die een ander geluid kunnen laten horen en verfrissende invalshoeken kunnen kiezen.

'Welingelichte Kringen' belicht de rol die journalisten met een niet-Nederlandse achtergrond kunnen spelen. Ze hebben andere netwerken en zijn thuis in delen van de samenleving die andere journalisten alleen van buitenaf kunnen beschrijven. En natuurlijk hebben ze ook veel kennis over hun landen van herkomst. Daarnaast kunnen zij het journalistieke idioom verrijken door te putten uit andere journalistieke en literaire tradities.

Tijdens de conferentie willen we aan de hand van voorbeelden laten zien wat journalisten met zo'n achtergrond in positieve zin kunnen bijdragen aan berichtgeving en debat.

Twee vragen staan centraal:

* Wat is de meerwaarde van het insider-zijn in de journalistiek?;
* Hoe beïnvloeden de berichtgeving en het maatschappelijk debat de beeldvorming over groepen in de Nederlandse samenleving?

De conferentie richt zich enerzijds op mensen met een migranten- en vluchtelingenachtergrond die zich actiever in het maatschappelijke debat willen mengen. Anderzijds worden mediaprofessionals uitgenodigd. Kennismaking en uitwisseling worden aangemoedigd.

Tijdens de conferentie wordt ook de Mediam'Rad Prikkel uitgereikt, de stimuleringsprijs voor het beste voorstel voor een journalistiek samenwerkingsproduct van een mainstreammedium en een migrantenmedium.

De conferentie wordt gehouden in het nieuwe mediacentrum Pakhuis de Zwijger, dichtbij Amsterdam CS. Deelname aan de conferentie is gratis.

Aanmelden: liefst via e-mail naar onderstaand adres.



Ingezonden persbericht