Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Februari

---

Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien 17 februari bij première Sahel Opera in Mali

Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien wonen zaterdag 17 februari 2007 in Bamako, Mali, de wereldpremière bij van Bintou Were, een Sahel Opera.

Het muziekspektakel vindt plaats op een openluchtpodium aan de oever van de Niger. De opera is een coproductie van de Republiek Mali, het Prins Claus Fonds en Théâtre du Châtelet in Parijs. Prins Friso en Prins Constantijn zijn erevoorzitters van het Prins Claus Fonds.

Het idee voor een opera die speelt in het hart van Afrika werd jaren geleden geopperd door Prins Claus, naamgever en erevoorzitter van het Fonds. Prins Claus zag een opera voor zich waarin Afrikaanse musici, acteurs en dansers excelleren. Daarbij wilde hij dat een thema aan de orde gesteld zou worden dat relevant was voor de relatie tussen Afrika en Europa.

In de opera Bintou Were staat centraal de zoektocht naar een beter leven van een groep Afrikanen die op weg zijn naar Europa waar zij hopen hun dromen te realiseren. De opera kwam tot stand en wordt ten tonele gebracht door een team van mensen uit verschillende landen in de Sahelregio.

Het libretto van de opera is geschreven door Koulsy Lamko (Tsjaad) en Wasis Diop (Senegal). De hoofdpersoon Bintou Were reist met een groep naar Europa. Zij is in verwachting en hoopt haar kind in de Spaanse enclave Melilla ter wereld te kunnen brengen. De mannen in de groep claimen allen de vader van het kind te zijn en hopen op deze wijze hun "recht op asiel" geldend te kunnen maken.

De Sahel Opera is gecomponeerd door zanger, componist en multi-instrumentalist Zé Manel (Guinee-Bissau). Wasis Diop (Senegal) is artistiek directeur. In 2006 vonden castings voor de zangers, dansers en musici plaats in de Sahellanden. Bijzonder is dat alle zangers zingen in hun eigen taal. De hoofdrol, van Bintou Were, wordt vertolkt door Djeneba Kone (Mali). Zij zingt in het Bambara.

Op de premièredag, 17 februari, werd 400 jaar geleden de eerste Europese opera opgevoerd in Mantua. Monteverdi's Orfeo luidde het begin in van een nieuw muziekgenre in Europa. Bintou Were kan een Afrikaanse bijdrage zijn aan de ontwikkeling van de moderne opera. De Sahel Opera heeft zijn Europese première in Amsterdam tijdens het Holland Festival 7, 8 en 9 juni in Het Muziekgebouw aan 't IJ. De Opera is in oktober ook te zien in Théâtre du Châtelet in Parijs.

5 februari 2007
© RVD