Ingezonden persbericht


Zoon KLM-directeur Plesman vertelt over vader bij Aviodrome!

Lezing over het leven van de grondlegger en eerste directeur van de KLM

Lelystad, 7 februari 2007 - De zoon van Albert Plesman, grondlegger en president-directeur van de KLM, komt speciaal voor belangstellenden naar de Aviodrome! Op zaterdag 17 februari geeft hij een boeiende lezing over het leven van zijn vader, compleet met anekdotes en inside information!

Grondlegger Schiphol

Albert Plesman is geboren in 1889 en heeft een heel bewogen leven gehad. Nadat hij verschillende militaire opleidingen genoten had, werd Plesman in 1919 mede-organisator van de Eerste Luchtverkeers Tentoonstelling Amsterdam (de ELTA). De tentoonstelling trok 800.000 bezoekers en was een groot succes! Verschillende vooraanstaande zakenlieden vroegen Plesman de leiding op zich te nemen van een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Deze "Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën" werd opgericht op 7 oktober 1919 met Albert Plesman als eerste manager. Vanaf het begin tot zijn overlijden in 1953 was Plesman het boegbeeld van deze maatschappij. Hij zorgde ervoor dat de KLM niet zomaar een luchtvaartmaatschappij was, maar eentje met allure; een nationale trots!

Luchtvaartfamilie

De zoon van Plesman, Albert Plesman jr., komt speciaal uit Italië om voor leden van de Vriendenkring van de Aviodrome en voor alle andere belangstellenden te vertellen over de avonturen en ervaringen van deze typische luchtvaartfamilie en de relatie die Albert Plesman onderhield met mede-luchtvaartcorifee en vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Als zoon van een luchtvaartpionier, was zijn jeugd niet altijd hetzelfde als die van andere kinderen. Albert jr. zal vertellen over welke rol zijn vader speelde als grondlegger van de KLM. Kortom, een uitgebreide en interessante lezing en een buitenkans om bij te wonen voor iedereen die is geïnteresseerd in de luchtvaart..

Het bijwonen van de lezing

De lezing is georganiseerd door de Vriendenkring van de Aviodrome en vindt plaats op zaterdag 17 februari om 14.00 uur bij de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. De toegang is voor Vrienden ¤5,- pp. De kosten voor niet-Vrienden bedragen ¤6,- pp, exclusief entree voor de Aviodrome. Wanneer belangstellenden aanwezig willen zijn bij de lezing, worden zij verzocht een e-mail te sturen naar: vrienden@aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of is te verkrijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900-2846376 (25 ct. p. min.). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur.