Gemeente Harlingen

50 jaar museum Hannemahuis
9-2-2007
Op zaterdag 17 februari om ongeveer 15.00 uur zal er in het Hannemahuis in Harlingen het eerste exemplaar worden uitgereikt van het jubileumboek 50 jaar Museum Hannemahuis. Hierin wordt de geschiedenis van Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen beschreven. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan de heer J. Hannema, zoon van de oprichter.

In februari 1957 werd een deel van het huis waar sinds 1744 de familie Hannema woonde als museum ingericht en voor het publiek opengesteld. Museum Hannemahuis was geboren.
Nadat de stichter, Leendert Jacobus Hannema in 1964 was overleden, kwam ook het voorhuis als museum in gebruik. De gemeente Harlingen werd door een legaat van Hannema eigenaar en is sinds de oprichting verantwoordelijk voor het museum.
Hannema legde de basis voor de museumverzameling en bracht in de eerste jaren bijna duizend voorwerpen die een relatie met Harlingen hadden bijeen.
Achtereenvolgende besturen droegen zorg voor het museum en sinds 1986 kent het Hannemahuis een conservator.
Naast de ontwikkeling van de inrichting van het museum komt ook het tentoonstellingsbeleid ter sprake. Tot welke bezoekcijfers het een en ander leidde is in een tabel te zien.
Voorwerpen met een interessant verhaal of die op een opmerkelijke manier in de museumverzameling zijn beland, worden uitvoerig beschreven.
Het boekje eindigt met een korte vooruitblik naar de nieuwe ontwikkelingen die zullen leiden tot het Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie.
Het 52 pagina's tellende boekje is geschreven door dr. J.J. Huizinga, voorzitter van de beheerscommissie van het museum en drs. H.P. ter Avest, conservator van het Hannemahuis