Ingezonden persbericht


Kampioenschap parlementair debatteren in amsterdam

Amsterdam, 14 februari 2007 - In een felle woordenstrijd zullen vijftig van de beste debatteams van Nederland aanstaande zaterdag 17 februari 2007 een gooi doen naar de overwinning.

De Nederlandse debatsport staat in de wereld hoog aangeschreven. Zo werden afgelopen jaar het Wereldkampioenschap, het Europees Kampioenschap en het prestigieuze toernooi van Oxford in de categorie 'Engels als tweede taal' gewonnen door Nederlanders.

Dit toernooi, het belangrijkste in de debatwereld, wordt georganiseerd door de Amsterdamse Studenten Debat Vereniging Bonaparte. De voorrondes en de halve finales van het toernooi zullen gehouden worden in de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam ("de Oudemanhuispoort"). De finale wordt tegen het begin van de avond gehouden in de raadzaal van de Gemeente Amsterdam. U wordt uitgenodigd om vooral de finale bij te wonen.

Een debatteam bestaat uit twee personen, veelal studenten lid van verschillende debatverenigingen uit de grote studentensteden en leden van politieke jongerenorganisaties. Bij het parlementaire debat wordt per debatronde een stelling bekend gemaakt. De deelnemers hebben slechts een kwartier de tijd om hun debat voor te bereiden. Er zal over een verscheidenheid aan politieke en maatschappelijke onderwerpen worden gedebatteerd. De kunst van het debat is het snel paraat hebben van sterke argumenten, ook al kunnen die tegen de eigenlijke mening van de debater indruisen.

De positie van een team (vóór of tégen de stelling) wordt door het lot bepaald; vervolgens is er een kwartier voorbereidingstijd om de argumentatie tot stand te laten komen. De teams gaan dan verbaal met elkaar de strijd aan. Het debat bestaat uit vier opbouwende speeches van 5 minuten waarin de sprekers hun argumentatie geven en die van het andere team onderuit halen en twee concluderende speeches (3 minuten) waarin van beide teams één spreker het debat nog eens vanuit zijn perspectief samenvat. Een jury bepaald vervolgens de winnaar. Na vijf debatrondes volgen er halve finales, en tenslotte de finale. De winnaars mogen zich een jaar lang de beste debaters van Nederland noemen.

Het Nederlands Kampioenschap wordt georganiseerd door ASDV Bonaparte. Bonaparte is de grootste en één van meest succesvolle studentendebatverenigingen van Nederland met tweehonderd leden, veelal studenten van UvA, VU en HvA. Bonaparte is er trots op dit evenement te organiseren met steun van de gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

-
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht