Gemeente Beek


Sleuteloverdracht Beek

Beek, 15 februari 2007

In de zitting van de rechtbank van Beek werden afgelopen zaterdag 17 februari de vier prinsen aangeklaagd door het hoogste bestuursorgaan van Beek, zijnde de gemeenteraad. De gemeenteraad, vertegenwoordigd door de griffier, twijfelde aan de waardigheid van de vier prinsen om drie dagen de sleutels van de gemeente goed te kunnen beheren en hun onderdanen op een waardige wijze door de drie dolle dagen heen te leiden.

Allereerst werd Prins Ceriel 1e van de Pottentaote aangeklaagd. Hij werd bestempeld als geluksvogel en werd ervan beticht dat hij geen maat weet te houden. En dat terwijl hij vroeger tamboer is geweest bij Drumfanfare Irene. Ook kwam ter sprake dat hij niet eens gehaktballen kan opwarmen zonder de afzuigkap in de fik te laten vliegen. Ook werd hem onzedelijk gedrag ten laste gelegd, omdat zijne dorstlustige hoogheid het leuk vindt in openbare gelegenheden à la de Chippendales kledingstukken uit te trekken.

Als tweede mocht Prins Ray 1e van de Kwakkerte uit Spaubeek in het beklaagdenbankje plaatsnemen. Hij werd ervan beticht om te vroeg te zijn uitgeroepen, op 10 november. Dat terwijl prinsen pas aan het begin van het nieuwe jaar uitgeroepen dienen te worden! En bovendien is hij al een keer eerder prins geweest, van de voetbalvereniging in Spaubeek. En of dat nog niet erg genoeg was, werd hij ook beschuldigd van landverraad, aangezien hij ook voetbalt in Neerbeek. Last but not least, is hij ook al de derde prins in de familie, wat volgens de aanklager ook al een vreemde zaak was.

Ook Prins Björn 1e van de Sjravelaire uit Genhout ontsprong de dans niet. Hem werd eveneens kwalijk genomen dat hij te vroeg was uitgeroepen, en ook hier leek belangenverstrengeling in het spel. De aanklager viel er vervolgens over dat Genhout in de weken voor zijn uitroeping was veranderd in een waar gokpaleis. In Genhout wordt er immers stevig gegokt rondom de tijd dat de nieuwe prins bekend wordt gemaakt. Aangezien de prins in Elsloo is opgegroeid, werd ten slotte in twijfel getrokken of hij tijdens carnaval in Genhout wel goed zou functioneren.

De laatste prins die op het beklaagdenbankje mocht deelnemen was Prins Wiel 1e van de Doorzetters uit Neerbeek. Hij is de oudste prins van het stel, maar wellicht niet de meest wijze. Hij had toch kunnen weten dat hem als eigenaar en exploitant van Café de Keulsteeg belangenverstrengeling ten laste zou worden gelegd. Hij snapt blijkbaar niet dat het organiseren van de prinsereceptie in je eigen café tot opmerkingen kan leiden. Een echte prins kost de carnaval veel geld. Het kan niet zo zijn dat de carnaval hem geld oplevert!

Mede dankzij de geweldige pleidooien van de verdedigers, te weten de wethouders Wierikx, Bijen, Van Es en secretaris de Louw werden uiteindelijk alle prinsen vrijgesproken door rechter Cremers. En zo kon de sleutel van de gemeente voor de komende 3 dagen toch worden overhandigd aan de prinsen.