Historisch Museum Rotterdam

Balkenende door Paul van der Steen
Bekende Nederlanders
De mannen van Opzij

Bekende Nederlander of BNer wordt vaak gebruikt voor een Nederlander die in de media bekend is geworden. Het gaat hier voornamelijk om personen die voor de roddelpers interessant zijn online encyclopedie Wikipedia.

Bekende Nederlanders is ook de titel van de nieuwe tentoonstelling van de Atlas Van Stolk in het Schielandshuis te Rotterdam. Vanaf 17 februari kunnen bezoekers portretten en karikaturen zien van o.a. Harry Mulisch, Balkenende, Drees, Annemarie Jorritsma en Theo van Gogh.

Paul van der Steen

Aanleiding voor de tentoonstelling is de verwerving van de tekeningen die Paul van der Steen maakte voor het maandblad Opzij. Ruim 100 bekende Nederlandse mannen werden door Ciska Dresselhuis langs de feministische meetlat gelegd en aan de tand gevoeld over onderwerpen als carrière, verdeling van zorg en huishouden.

De kleurrijke en precieze tekeningen die Paul van der Steen daarbij maakte leggen de typerende trekken en ijdelheden van het onderwerp haarscherp vast, zonder de waardigheid van de persoon aan te tasten.

Spotprenten en portretten

Het overige deel van de tentoonstelling bestaat uit portretten, affiches en spotprenten van prominenten door de eeuwen heen. Hiervoor is onder andere geput uit de omvangrijke deelcollectie (politieke) tekeningen en spotprenten van kunstenaars als Louis Raemakers, Piet van der Hem en Siegfried Woldhek.

openingstijden en bereikbaarheid


Noot voor de redactie,