Ingezonden persbericht


Pers preview Leve de Schilderkunst! in Kunsthal Rotterdam

Leve de Schilderkunst!
Terug naar de figuur
5 februari 2007 17 februari t/m 6 mei 2007

Met Leve de Schilderkunst! toont de Kunsthal Rotterdam het eerste grote overzicht van hedendaagse schilderkunst in de 21ste eeuw. Deze internationaal samengestelde tentoonstelling presenteert met het werk van maar liefst 80 kunstenaars de stand van de `schilderkunst nu', waarbij de menselijke figuur centraal staat. De selectie van kunstenaars brengt voor het eerst verschillende generaties bijeen met als bindend element dat alle schilderijen na het jaar 2000 gemaakt zijn. Zowel bekende meesters als jonge schilders worden in de royale daglichthal van de Kunsthal getoond waaronder Lucian Freud, Alex Katz, Eric Fischl, John Currin, Wilhelm Sasnal en vertegenwoordigers van de Leipziger Schule als Neo Rauch en Axel Krause. Ook Nederlandse kunstenaars zijn ruim vertegenwoordigd waaronder Marlene Dumas, Philip Akkerman, Jan Worst, Kiki Lamers, Co Westerik, Michael Raedecker en vele anderen.

Terug naar de figuur
Sinds enige jaren is er een hernieuwde belangstelling voor schilderkunst met een voorliefde voor realisme. Figuratieve schilderkunst maakt een sensationele prijsontwikkeling door op de hedendaagse kunstmarkt. Voor de Kunsthal mede aanleiding voor een tentoonstelling die zich concentreert op de verbeelding van de mensfiguur. Kunstenaars van alle leeftijden zetten dit klassieke thema in als reactie op de gevoelens van onzekerheid in de huidige samenleving. Het trage medium van de schilderkunst biedt hen nieuwe perspectieven om zich uit te drukken in een tijd van supersnelle digitale ontwikkelingen. Leve de Schilderkunst! presenteert, zonder volledigheid na te streven, een weids overzicht van de actuele schilderkunst waarin een dialoog tussen verschillende generaties kunstenaars tot stand komt aan de hand van wellicht het meest geliefde thema uit de Westerse kunst: de mens.

De fotografische blik
In veel schilderijen op de tentoonstelling is een fotografische blik te herkennen die het lichaam aftast, confronteert of in een bepaalde context plaatst. Het feit dat de beelden geschilderd zijn, maakt de confrontatie met het afgebeelde des te intenser - van de pornografische blik in het werk van Lucian Freud, de ironische blik van John Currin en de psychologische blik van Philip Akkerman tot aan de kwetsbaarheid bij Marlene Dumas of de intimiteit in de schilderijen van Delia Brown.

Pers preview
Op vrijdag 16 februari 2007 van 10.00 tot 15.00 uur is er een speciale voorbezichtiging voor de pers. U kunt zich hiervoor aanmelden via communicatie@kunsthal.nl

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie bij Veenman Publishers, ISBN 9789086900596, prijs 29,95. De tentoonstelling in de Kunsthal is een uitgebreide versie van de succesvolle expositie Malerei der Gegenwart, die eerder te zien was in de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung, München en in Museum Franz Gertsch in Burgdorf, Zwitserland. Na Rotterdam zal de tentoonstelling doorreizen naar KunstHausWien in Wenen.

Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Mariëtte Maaskant, t. 010-4400323, 06-14437789; Femke van der Stoep, t. 010-4400321, 06-24820655; f. 010-4367152; communicatie@kunsthal.nl Bij publicatie graag vermelden:
info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---- --