Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 6 februari 2007

Wereldpremière van de Sahel Opera in Mali

Op zaterdag 17 februari vindt in Bamako, Mali, de wereldpremière plaats van Bintou Were, een Sahel Opera. Het muziekspektakel vindt plaats in een speciaal daarvoor gebouwd openluchttheater aan de oever van de Niger. Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zullen de première bijwonen. Prins Friso en Prins Constantijn zijn erevoorzitters van het Prins Claus Fonds.
De opera is een coproductie van de Republiek Mali, het Prins Claus Fonds en Théâtre du Châtelet in Parijs.

Naar een idee van Prins Claus der Nederlanden
Het idee voor een opera die speelt in het hart van Afrika werd jaren geleden geopperd door Prins Claus (1926-2002), naamgever en erevoorzitter van het Fonds. Prins Claus zag een opera voor zich waarin Afrikaanse musici, acteurs en dansers excelleren. Daarbij wilde hij dat een thema aan de orde gesteld zou worden dat relevant was voor de relatie tussen Afrika en Europa. Zijn idee is nu werkelijkheid geworden. In de opera Bintou Were, een Sahel Opera staat de zoektocht naar een beter leven centraal van een groep Afrikanen die op weg zijn naar Europa waar zij hopen hun dromen te realiseren. De opera kwam tot stand en wordt ten tonele gebracht door een team van mensen uit verschillende landen in de Sahelregio.

Libretto
Het libretto van de opera is geschreven door Koulsy Lamko (Tsjaad) en Wasis Diop (Senegal). De hoofdpersoon Bintou Were reist met een groep naar Europa. Zij is in verwachting en hoopt haar kind in de Spaanse enclave Melilla ter wereld te kunnen brengen. De mannen in de groep claimen allen de vader van het kind te zijn en hopen op deze wijze hun "recht op asiel" geldend te kunnen maken.

Artistiek team
De Sahel Opera is gecomponeerd door zanger, componist en multi-instrumentalist Zé Manel (Guinée-Bissau). Wasis Diop (Senegal) is artistiek directeur. Jean-Pierre Leurs (Senegal) doet de mise-en-scène en Massambou Wele Diallo (Mali) de muzikale begeleiding. De kostuums zijn ontworpen door Oumou Sy (Senegal) en de choreografie ligt in handen van Germaine Acogny (Senegal) en Flora Théfaine (Togo).

In 2006 vonden castings voor de zangers, dansers en musici plaats in de Sahellanden. Bijzonder is dat alle zangers zingen in hun eigen taal. De hoofdrol, van Bintou Were, wordt vertolkt door Djeneba Kone (Mali). Zij zingt in het Bambara. Carlo D (Senegal) is `Diallo'; hij zingt in Wolof. Sarzan Ndiaye wordt gezongen door Kemoko Conde (Guinée Conakry) in Malinke.


400 jaar opera
Op de premièredag, 17 februari, werd in 1607, 400 jaar geleden de eerste Europese opera opgevoerd in Mantua. Monteverdi's Orfeo luidde het begin in van een nieuw muziekgenre in Europa. Bintou Were kan een Afrikaanse bijdrage zijn aan de ontwikkeling van de moderne opera. De Sahel Opera heeft zijn Europese première in Amsterdam tijdens het Holland Festival 7, 8 en 9 juni in Het Muziekgebouw aan 't IJ. De Opera is in oktober te zien in Théatre du Châtelet in Parijs.

Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling stimuleert en initieert artistieke en intellectuele kwaliteit in de vorm van debatten, creatieve processen en artistieke producties. Het Prins Claus Fonds is een platform voor interculturele uitwisseling. In samenwerking met personen en organisaties vooral uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraibisch gebied realiseert het Fonds activiteiten en publicaties die bijdragen aan de positieve wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling.