Gemeente Rotterdam

Nr. 25
14 februari 2007

Zaterdag 17 februari - zondag 25 februari 2007

Burgemeester Opstelten brengt werkbezoek aan Suriname en Curaçao

Burgemeester Opstelten vertrekt op zaterdag 17 februari naar Suriname voor een vierdaags werkbezoek. Tijdens het bezoek tekent de burgemeester een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Rotterdam en de republiek Suriname en opent hij in het Surinaams Museum de tentoonstelling "Erfenis van de Slavernij", die in samenwerking met Wereldmuseum Rotterdam tot stand is gekomen. Vanaf donderdag 22 februari begint burgemeester Opstelten aan een driedaags bezoek aan Curaçao op uitnodiging van minister Leeflang (Onderwijs). Hij installeert tijdens dat bezoek - mede namens de gemeente Amsterdam - de leerstoel Jeugd en Educatie aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Daarnaast worden ondermeer andere Rotterdamse samenwerkingsprojecten op het gebied van jeugd en onderwijs bezocht. Op zondag 25 februari is de burgemeester terug in Rotterdam.

Suriname
Rotterdam gaat samen met Suriname projecten uitvoeren op het gebied van brandweer- en rampenbestrijding, archiefzaken, stadsverfraaiing, parkeerbeheer en kwaliteitsverbetering van het politieapparaat. In dat kader opent de burgemeester een nieuw politiebureau in Nickerie dat met steun van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond tot stand is gekomen.

Daarnaast wordt er samengewerkt op zoek naar innovatieve oplossingen voor de aanpak van sociaal-economische problemen door bijvoorbeeld de ontwikkeling van kansenzones waar in Rotterdam goede ervaringen mee zijn opgedaan. Ook worden banden aangehaald op het gebied van kunst- en cultuur. Onder de noemer BETTER CITY - BETTER LIFE bereidt het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam een meerjarige kunstenaarsuitwisseling voor die over en weer moet plaatsvinden.

De burgemeester opent tijdens zijn bezoek de tentoonstelling "Erfenis van de Slavernij". Deze expositie is eerder in Wereldmuseum Rotterdam te zien geweest. Hierbij worden werken van hedendaagse Surinaamse en Antilliaanse kunstenaars geëxposeerd die het slavernijverleden als thema hebben.

Curaçao
Burgemeester Opstelten reist op uitnodiging van minister Leeflang vervolgens door naar Curaçao. Doel van de reis is de relatie tussen de Rotterdam en de Nederlandse Antillen te bestendigen en te verstevigen. Er zijn al geruime tijd verschillende gemeentelijke diensten en andere instellingen actief op Curaçao. Sinds zijn eerste bezoek aan het eiland in december 2005, zijn er drie nieuwe samenwerkingsprojecten vanuit Rotterdam opgestart die door de burgemeester zullen worden bezocht.

Hij bezoekt het Maria Immaculata Lyceum als een van de scholen waar Rotterdam het zogenoemde leerlingbemiddelen financieel ondersteunt. Daarbij krijgen leerlingen sociale vaardigheden aangeleerd op het gebied van conflicthantering en oplossingen. Ze worden geleerd op een andere manier om te gaan met ruzie en escalatie van conflicten te voorkomen. Scholen staan hier zeer positief tegenover.

Het project "Kennis voor Curaçao" is een project voor hoogopgeleide Antilliaanse jongeren. Achterliggende gedachte hierbij is dat het van vitaal belang is dat er gemotiveerde denkers en doeners aanwezig zijn om de potentie van Curaçao te realiseren. Inzet is het behoud van de kennis voor het eiland door in Nederland studerende Antillianen na hun studie een hoogwaardige stageplaats aan te bieden op de Nederlandse Antillen met een compleet begeleidingstraject naar een baan toe.

Ten derde wordt de leerstoel Jeugd en Educatie met bijzondere aandacht voor criminologie aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen symbolisch geïnstalleerd. Deze leerstoel is een direct resultaat van het bezoek van burgemeester Opstelten en wethouder Aboutaleb van Amsterdam aan Curaçao in december 2005. De leerstoel sluit nauw aan bij de doelstellingen van het Deltaplan van minister Leeflang. De vier belangrijkste onderzoeksthema's die aan de orde komen gaan over zaken die zowel op Curaçao als in Nederland spelen: groepsvorming, het verschil in opvoedingsstijlen, de problematiek van schooluitval en de wijze van opvang en begeleiding die nodig en effectief is voor de doelgroep waar het om gaat.

Daarnaast is het ter plaatse vertegenwoordigen van de 21 zogenoemde Antillianen Gemeenten een belangrijke nevendoelstelling. Deze gemeenten komen sinds september 2003 bij elkaar om kennis en informatie te delen, maar ook om ten behoeve van het gemeentelijk en rijksbeleid met betrekking tot Antillianen gemeenschappelijk op te trekken richting het Rijk. Regelmatig komt tijdens deze overleggen de situatie op de Nederlandse Antillen aan de orde omdat de situatie daar niet los te zien is van die in Nederland.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam