Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 8 februari 20076

Samen op pad

Wie geïnteresseerd is in een jaarlijks terugkerend natuurfenomeen, de 'paddentrek', wordt op zijn wenken bediend. Zaterdag 17 februari is over dit onderwerp een informatieochtend in Castricum, Overveen, Heemskerk en Schoorl. 's Avonds op vrijdag 23 februari is een vergelijkbare informatieavond in Heiloo. Jong en oud is welkom. Voor de Noord-Hollandse amfibieënwerkgroepen betekent dit de gezamenlijke start van het paddentrekvrijwilligerswerk.

Van februari tot eind april, afhankelijk van de temperatuur, trekken de padden van hun droge winterslaapplaats naar het water om zich daar te kunnen voortplanten. Ook watersalamanders en bruine kikkers verplaatsen zich in deze periode massaal. Tijdens deze trek, de paddentrek, worden duizenden padden doodgereden, omdat wegen en fietspaden de trekroutes vaak doorsnijden.

Veel mensen trekken zich het lot van de dieren aan en voeren werkzaamheden uit ter bescherming. Dat gebeurt vaak in groepsverband. Samen zorgen ze voor het plaatsen en onderhouden van gaas en emmers, zodat de padden niet oversteken. Bovendien zetten zij padden over de weg. Tenslotte zetten zij zich in voor de aanleg van zogenaamde 'faunapassages', tunnels onder wegen waardoor dieren veilig kunnen oversteken.

Wie meer wil weten over de paddentrek of het leuk vindt zich hiervoor in te zetten kan zaterdagochtend 17 februari vanaf 09.30 uur terecht bij de Hoep, Johannisweg 2 in Castricum, de Zandwaaier, Tetterodeweg 27 in Overveen en Morgensterkerk, Vrijburglaan 2 te Heemskerk. Vanaf 10.00u start het programma. In Het Zandspoor in Schoorl is men vanaf 12.00 uur welkom en op vrijdagavond 23 februari kan men vanaf 20.00u terecht in het Open Huis, winkelcentrum Heiloo.

Het programma
Men krijgt een boeiende lezing over het hoe en waarom van de paddentrek en een vrijwilligersgroep geeft uitleg over hun inspanningen voor de padden. Er is ruime gelegenheid voor nadere kennismaking met de werkgroepen. De informatieochtend wordt aangeboden door Landschap Noord-Holland, PWN en de plaatselijke amfibieënwerkgroepen.

Wie meer informatie wil over de regionale werkzaamheden kan contact opnemen met: Castricum: mevr. Thea Spruijt tel. 0251-670167
Heemskerk: Jan Henneman, tel. 0251-231773,
Heiloo: mevr. Els Swart tel. 06-20198233
Bloemendaal.: Dhr. Huub Veerkamp 02555-513283
Schoorl : Dhr. Martin Jansen 06-10899632

Voor meer informatie kan terecht op www.landschapnoordholland.nl of telefonisch contact opnemen met Lidy Zeinstra, Landschap Noord-Holland, tel. 0251-662244.