Vereniging van Effectenbezitters


Effect 4: Cashen met Vendex

In Effect 4 dat morgen 17 februari verschijnt, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Cashen met Vendex
Ruim tweeënhalf jaar geleden haalden investeringsmaatschappijen VendexKBB (nu Maxeda) van de beurs. Opsplitsen was niet aan de orde volgens het vroegere management, maar inmiddels zien de nieuwe eigenaren dat anders. De private-equityfondsen die VendexKBB van de beurs haalden, zouden Hema en de doe-het-zelfketens in de etalage hebben gezet. De opbrengst voor de twee goedlopende onderdelen wordt geschat op 1,8 tot 2,5 miljard euro. Samen met de eerdere verkoop van de elektronicazaken en het vastgoed zou daarmee de verkoopopbrengst op circa 4 miljard euro uitkomen, terwijl het bod slechts 1,37 miljard euro bedroeg. Dat terwijl Maxeda, nog de warenhuizen V&D en de kledingzaken ook nog overblijven voor verkoop. Effect maakte een analyse van de oorzaken voor het extreem lage bod in 2004.

VDL naar de beurs? Uitgesloten
Effect had een interview met Wim van der Leegte, de topman en eigenaar van de industriële groep VDL. Van der Leegte sluit een beursgang van zijn bedrijf met 1,3 miljard euro omzet uit. "Het is ook nergens voor nodig.....als ik zie hoe Stork bezig is." Van der Leegte wil geen goodwill betalen bij overnames. "Kijk naar Unilever, veel merken op de balans, veel goodwill. Maar wat is het waard?" Een overname van Neways, waarin hij 20% heeft, ziet hij niet gebeuren. De overname van Weweler bleek een goede zet: "Weweler gaat super". Hij is bovendien erg verontrust over de toekomst van Nederland. "De instroom van vakmensen in de industrie is erg laag.”

Versatel zet minderheid klem
Versatel wil de Belgische en Nederlandse Tele2-activiteiten overnemen. De overname is een middel om de resterende Versatel-aandeelhouders, die niet ingingen op het openbaar bod van Tele2 in september 2005, op de knieën te dwingen. De overnameprijs is met 200 miljoen euro voor twee bedrijven waarvan het aantal klanten sterk afneemt, stevig. Ondertussen leed hedgefunds Centaurus een gevoelige nederlaag bij de Ondernemingskamer. Centaurus eiste tevergeefs dat de overname geblokkeerd werd en dat de aandeelhouders een faire exit-mogelijkheid zouden krijgen. Zowel de uitspraak van de Ondernemingkamer, de overname van Tele2 Benelux als de aandeelhoudervergadering worden besproken in Effect.

Verder in Effect:

* Peter Paul de Vries verlaat VEB: open brief van Peter Paul aan de VEB-leden met uitleg over zijn vertrek.
* Navigatiesystemen: bomen en het bos: analyse door Jacques Potuijt van de markt voor navigatiedata en systemen.
* Landis-rapport mogelijk niet openbaar: onzekerheid over publicatie het onderzoeksrapport van de curatoren, die 6,9 miljoen euro aan boedelkosten hebben gespendeerd.
* Ondernemen op afstand: column van Corné van Zeijl over ondernemerschap.
* Gevaarlijk goed jaar: eerste column van Michael Kraland voor Effect over goedkoop inkopen.
* Amsterdamse beurs is niet saai: technische analyse door Royce Tostrams van Aegon, Ten Cate, Akzo Nobel en Fugro.
* Nieuw seriebeleid aandelenopties: uitleg over de aanpassing van de introductiebeleid van optieseries.
* Bontekoe: hobby of belegging? Bespreking van de risico's van een nieuwe film-cv.
* Océ is een tradersaandeel: fundamentele analyse van de maker van printers en kopieermachines.
* AFM zoekt mankementen: voldoet Sligro aan de AFM-eisen voor nevenfuncties? De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 4. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters