Groen!

Brussel, 17 februari 2007

Fiscale amnestie deel IV ?

Wanneer gaat Paars eindelijk werk maken van een fatsoenlijke inning van de belastingen ?

"De regering Verhofstadt wast witter dan wit als het om zwart geld gaat. Paars pakt nu uit met de vierde fiscale amnestieregeling op rij," aldus Els Keytsman van Groen!

Met de eerste fiscale amnestie (de éénmalige bevrijdende aangifte) voorzag de regering een gunstregeling voor alle mensen die hun geld in het buitenland belegden om roerende voorheffing of successierechten te ontwijken. De verschuldigde belastingen werden kwijtgescholden in ruil voor een kleine boete. Prof. Max Frank schatte het verlies aan fiscale inkomsten door deze operatie tussen de 14,37 en de 17,47 miljard euro.

Met de tweede regularisatie werd een soort ruling-systeem ingevoerd dat fraudeurs met zwart geld in het buitenland toestaat individueel een boeteregeling te sluiten met de fiscale administratie.

Dan volgde nog een aparte amnestieregeling voor de diamantsector.

Met de nieuwe (vierde) regularisatieregeling kunnen banken straffeloos zwart geld aanvaarden afkomstig van kleinere fiscale fraude, ontduiking van successierechten of roerende voorheffing op kasbons en andere effecten aan toonder. Banken die deze kleinere vormen van fraude door de vingers zien, worden niet vervolg.

Paars wil dus alweer zwart geld laten wit wassen. De kleine man die al jaren correct zijn belastingen betaalt, is opnieuw de dupe. Intussen blijven minister Reynders en de Paarse regering compleet falen als het gaat om de organisatie van een efficiënte en correcte inning van de belastingen," zegt Vlaams parlementslid Jef Tavernier, "de malaise in de belastingsadministratie is nog nooit zo groot geweest. Een operatie administratieve vereenvoudiging is hier broodnodig, maar de bevoegde staatssecretaris schoffeert liever de belastingsambtenaren.

Waar is de tijd dat de vorige SP.a-voorzitter Stevaert zijn Operatie Wisselgeld lanceerde en beloofde alle vormen van fiscale achterstand en fraude hard aan te pakken, om met de opbrengst daarvan de belastingen te verlagen," vraagt Els Keytsman zich af. "Het tweede is gebeurd, het eerste niet. Met alle gevolgen van dien voor de federale begroting. Intussen probeert men in de Kamer met straffe resoluties de schijn hoog te houden. In werkelijkheid hebben socialisten noch liberalen ooit een prioriteit gemaakt van de bestrijding van fiscale fraude. Juist integendeel.

"Van de aangekondigde verstrenging van de aanpak van ernstige fraude zijn we niet bepaald onder de indruk, stelt Vlaams parlementslid Jef Tavernier, "dat de derde internationale witwasrichtlijn nog moest omgezet worden, was bekend. Dat btw - carroussels, kasgeldfraude en facturenzwendel als ernstige fraude worden aangepakt : dat zou er nog aan mankeren. De omzetting van effecten aan toonder naar effectenrekeningen is al langer beslist en de meeste mensen hebben dit ook al gedaan. Blijkbaar heeft de tweede amnestiegolf niet opgebracht wat men ervan verwachtte en moet men nu nog eens een tandje bijsteken, besluit hij.

Els Keytsman, kandidaat federale verkiezingen en medewerker politieke cel Groen! Jef Tavernier, Vlaams parlementslid Groen!