Vier aangiftes bij 160 slachtoffers van seksueel misbruik


Psycholoog blijft in detentie na 3 maanden voorarrest

AMSTELVEEN, 20070217 -- Deze week diende de strafzaak tegen de psycholoog Hans Krens uit Ubbergen/Molenhoek. De zaak werd behandeld door de meervoudige strafkamer van de rechtbank te Roermond. De psycholoog is sinds begin november 2006 in voorarrest omdat hij van meervoudig seksueel misbruik van cliënten wordt verdacht. Als grondlegger van de "tiefenpsychologische Körpertherapie" oftewel "dieptepsychologische lichaamstherapie" richtte hij samen met zijn echtgenote, eveneens als psychologe werkzaam, het opleidingsinstituut IAP (1) op. De door hem mede opgerichte beroepsorganisatie (GTK) (2), werd eind vorig jaar opgeheven. De behandeling van de strafzaak die op 14 februari 2007 begon, zal over 1 á 3 maanden worden voortgezet.

Wereldwijd uniek

Hoewel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ca. 10% van alle hulpverleners zich schuldig maakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG) met cliënten/patiënten, hebben sinds de invoering van het Duitse strafrechtelijke artikel §174c Strafgesetzbuch (StGB) (3) negen jaar geleden slechts weinig zaken betreffend seksueel GOG door hulpverleners bij Duitse rechtbanken gediend. De zaak K. echter is in diverse opzichten uitzonderlijk. Niet slechts het grote aantal slachtoffers is choquerend. De verdachte experimenteerde met zijn cliënten en noemde de ontucht die hij bedreef therapeutisch. In het kader van een wetenschappelijke studie liet K. enquêteformulieren die hij de slachtoffers liet invullen, evalueren. Zeker in dit opzicht is deze casus wereldwijd uniek.


Niet 'slechts' 4 maar 160 slachtoffers (4)

De vier ex-cliënten van de Nederlandse gz-psycholoog (5), een Nederlandse en drie Duitse jonge dames, die aangifte tegen de hulpverlener deden, hebben hun slachtofferverklaringen ter zitting persoonlijk voorgedragen. De verklaringen schetsten een realistisch beeld van alle pijn en verdriet die de slachtoffers door het misbruik hebben geleden en nog steeds lijden. Door deze verklaringen verkregen de rechters veel inzicht in de bijzonder ernstige gevolgen van het GOG.

De verdachte gaf tijdens de zitting toe, de door hem beoefende, zogenaamde "experimentelle, embryonale Hautkontaktarbeit" (EEHKA) op circa 160, overwegend Duitse cliënten, te hebben toegepast. Bij ongeveer 50 van hen zou het, zoals dat ook bij de slachtoffers die aangifte deden het geval is, om vergaande seksuele handelingen gaan. K. gaf o.a. toe cliënten clitoraal en vaginaal te hebben gestimuleerd en met hen gekust en getongzoend te hebben. De behandelingen zouden, aldus K., ertoe hebben gediend de kaak en de nek van cliënten los te maken. Een en ander zou tot algemene ontspanning bijdragen. Het stimuleren van de clitoris en/of vagina van zijn cliënten had tot doel dat de cliënten hun therapeut als baarmoeder konden ervaren. Cliënten zouden erdoor het gevoel krijgen beschermd als een foetus in de baarmoeder te liggen.


Psycholoog én patiënt

Volgens het psychologisch onderzoek lijdt de verdachte aan een autistoforme stoornis. Het rapport dat door een gedragsdeskundige werd opgesteld, werd ter zitting nog niet nader besproken. De advocaat van de verdachte gaf aan het niet eens te zijn met de rapportage van de deskundige. Hij verzocht de rechtbank om een contra-expertise die hij liefst door een door de verdachte gekozen deskundige wilde laten uitvoeren. Meer dan de helft van alle hulpverleners die seksueel GOG met aan hun zorg toevertrouwde cliënten en patiënten plegen, lijdt aan één of meer, o.a. zeer ernstige, psychiatrische en/of psychoseksuele stoornissen.


Geen empathie voor de slachtoffers

Tijdens de zitting verklaarde K: "Het spijt mij dat e.e.a zo is gelopen, in het bijzonder wat betreft mijn gebrekkige verslaglegging". Dit, aangezien hij van zijn "therapeutische" sessies, die zich na vele jaren nog steeds in een experimentele fase bevond, en helemaal geen aantekeningen maakte. Daarvoor bood hij zijn excuses aan. Tijdens zijn opleiding, die hij ca. 33 jaar geleden volgde, zou het niet gebruikelijk zijn geweest een dossier bij te houden, zo stelde hij. Met betrekking tot zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag verkregen de slachtoffers geen duidelijk excuus.


Gratis "behandeling"

De verdachte gaf de zogenaamde "experimentelle, embryonale Hautkontaktarbeit" gratis. Hij gaf aan dat hij dit deed omdat zijn cliënten immers al voor de groepstherapie en supervisie betaalden. Bovendien zouden veel cliënten ook niet in staat zijn geweest de kosten voor de therapie te kunnen dragen. Hij wilde niet dat de cliënten andere therapieën moesten opgeven om te kunnen blijven profiteren van zijn "Hautkontaktarbeit". Door de gratis behandelingen die K. sinds 1986 aan cliënten gaf, zou zijn bedrijf ca. EUR 900.000 mis zijn gelopen. Dit diende men te zien als een investering in zijn cliënten, aldus de verdachte.

Het verzoek om onmiddellijke, (on)voorwaardelijke invrijheidstelling, zoals de raadsman van K. eiste, werd door de rechtbank niet gehonoreerd omdat de redenen die tot detentie hadden geleid alsnog van kracht zijn. Na opsomming van de aan de verdachte ter laste gelegde feiten werd hij erop geattendeerd dat de maximale straf bij "ontucht met misbruik van gezag" volgens artikel 249.2.3 Wetboek van Strafrecht, 6 jaar celstraf bedraagt.


Duitse plegers van seksueel GOG

Aangezien de verdachte gedurende lange tijd diverse therapeuten o.a. ertoe opleidde de eerder genoemde therapievorm aan cliënten te kunnen geven, moet gevreesd worden dat naast de cliënten van de psycholoog zelf ook cliënten van therapeuten die de opleiding in K's instituut hadden gevolgd, het slachtoffer van seksueel misbruik zijn geworden. Slachtoffers van K. en andere dieptepsychologische lichaamstherapeuten worden uitgenodigd contact met ons op te nemen, mochten zij vragen of behoefte aan steun hebben. Op onze website vinden zij o.a. informatie over de mogelijkheid van he doen van aangifte wegens "ontucht met misbruik van gezag".


(1) Het IAP, de "Internationale Akademie für Prävention und Psychotherapie" te Molenhoek: prevention-psychotherapy.com/

(2) GTK (Gesellschaft für Tiefenpsychologische Körpertherapie): www.gtk-online.de

(3) De tekst van §174c StGB (Strafgesetzbuch): www.misbruikdoorhulpverleners.nl/gogduitslandjuristischeinfostrafgesetz.html

(4) Tot dusver hebben wij kennis ervan genomen dat er met name in de navolgende Duitse plaatsen en hun omgeving slachtoffers zijn ontstaan en/of woonachtig zijn: Dortmund, Berlijn, Hamburg, Lübeck, Wuppertal, Frankfurt evenals het zuiden van Duitsland.

(5) Op 2 mei 2006 heeft K. zijn BIG-registratie (www.bigregister.nl) zelf beëindigd, zeer waarschijnlijk in de hoop niet ook nog tuchtrechtelijk ter verantwoording te kunnen worden geroepen voor de hem ter laste gelegde feiten die eveneens tuchtrechtelijk verwijtbaar zijn.


Verdere informatie:

Link naar een pagina van MdH met informatie over de casus K: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/gogduitslandmissbrauchtiefenpsychologischekoerpertherapie.html

Link naar de Duitstalige rubriek van MdH met o.a. algemene informatie m.b.t. het thema "seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners": www.misbruikdoorhulpverleners.nl/gogduitsland.html

Link naar de Duitstalige versie van de brochure van MdH die in december 2006 in verband met de casus K. is ontstaan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/BrochureMdHduitseversiekolommen.html

Link naar ons persbericht (NL/D) evenals naar andere, recente publicaties over de zaak K. Onder meer treft u op deze pagina het persbericht van de politie Limburg-Noord van 3 november 2006 aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/gogduitslandaktuelles.html

Link naar onze pagina 'Wetenschappelijke feiten over GOG': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/wetenschappelijkefeitenovergog.html


Adressen van diverse instanties:

Politie Limburg-Noord: www.politie.nl/Limburg-Noord/, tel.: 077 - 327 17 85 (mw. Goemans) of 077 - 327 20 47 (mw. Vermazeren), E-mail: info@limburg-noord.politie.nl

OM en rechtbank Roermond: Arrondissementsparket Roermond, Willem II Singel 67, 6041 HR Roermond, tel.: 0475 - 35 22 22. Fax: 0475 - 35 24 40, E-mail: ap-rmnd@openbaarministerie.nl. De officier van justitie die deze zaak in behandeling heeft is de heer mr. P.A.P. van Hilten.





Misbruik door Hulpverleners (MdH)