Ingezonden persbericht


Persbericht Drents Museum
29 januari 2007

Theatermaakster Betsy Torenbos brengt 'oral history' in Drents Museum

Zondag 18 februari 2007, 14.00 uur, Statenzaal Drents Museum, Assen

De uit Annen afkomstige choreografe, regisseur en theatermaakster Betsy Torenbos presenteert zondag 18 februari 2007 in de Statenzaal van het Drents Museum de theaterproductie ANNO TURKIJE. Zij maakt deze bijzondere theatervoorstelling in coproductie met theater 't Kielzog in Hoogezand. In deze 'Oral History' komen authentieke verhalen van de eerste generatie Turkse gastarbeiders over hun vroegste jeugdherinneringen, over hoop, liefde en vergankelijkheid ten tonele.

Ter voorbereiding op deze multi-disciplinaire voorstelling bezocht Torenbos met haar creatieve team in Turkije zes families die afkomstig zijn uit Noord Nederland. Zij interviewde en filmde deze zes zogeheten 'oudkomers' op de plek die deze mensen dierbaar is. De zes interviews leverden een schat aan boeiende verhalen op. Een compilatie van deze interviews en van het beeldmateriaal, dat tijdens deze bijzondere reis werd gemaakt, wordt verwerkt in het theaterstuk ANNO TURKIJE, dat in februari 2007 in Hoogezand, Veendam, Assen en Groningen te zien zal zijn.

Betsy Torenbos werkt als multidisciplinair theatermaakster, die in haar voorstellingen authentieke verhalen veelal centraal stelt. Daarnaast hebben dans, muziek en video een zeer belangrijke plaats. Zij werkt regelmatig samen met componist Louis Andriessen en sinds 2001 met multi-media producer Maurizio Martinucci (TeZ). Torenbos maakte al eerder een productie in onze provincie. In 2002 maakte zij de voorstelling 'Anno Drenthe'. Later realiseerde zij ook 'Anno Katwijk'. Ook in het buitenland maakte zij voorstellingen, zoals in Salzburg (Anno MM) en in Japan/Osaka (Anno A Garden of Eros). Dit jaar realiseerde zij soortgelijke projecten in Macedonië (Skopje), Rome en op Cyprus. ANNO TURKIJE is zondag 18 februari 2007 (14.00 uur) te zien in het Drents Museum in Assen.

Entree: ¤ 8,50 (inclusief toegang museum).
Reserveren kan via het secretariaat van het Drents Museum: 0592 - 377709 (bereikbaar op maandag t/m donderdag tijdens kantooruren). Gereserveerde kaarten kunt u op de dag zelf afhalen bij de kassabalie van het museum.

///////////////////

Noot voor de pers (