Politieacademie


Convenant Politieacademie en ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie

Op 2 februari jongstleden hebben de Politieacademie en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een convenant ondertekend. Aanleiding voor het nieuwe convenant was onder meer dat de afspraken uit het reeds lopende convenant, afgesloten voor de periode tot en met 31 december 2007, inmiddels voor het overgrote deel zijn uitgevoerd. Bovendien haakt het nieuwe convenant aan op recente ontwikkelingen, zoals het Onderhandelaarakkoord Landelijk Kader Nederlandse Politie 2007 en ontwikkelingen binnen de veiligheidszorg.

Inhoud
Het convenant legt afspraken vast over onder andere toezicht, taakuitvoering, bekostiging, bedrijfsvoering en personeel van de Politieacademie. Als leidraad geldt de positie van de Politieacademie, zoals in de Memorie van Toelichting bij het Wetsvoorstel Politiewet verwoord: een eigenstandige positie, nauw verbonden met de beroepspraktijk van de politie. Het convenant legt wederzijdse verantwoordelijkheden vast. Zo betrekt Binnenlandse Zaken de Politieacademie âactief bij de nadere uitwerking, in- en uitvoering van het wetsvoorstel van de nieuwe Politiewet en meer specifiek bij de uitvoering van het project nieuwe politieorganisatie, een en ander voor zover het de taken van de Politieacademie (dan wel de Politieacademie als organisatie) aangaat.â Een activiteit die daar sowieso uit voortvloeit is de aanpassing van de Wet op het LSOP en het Politieonderwijs op de nieuwe Politiewet. Bij die gelegenheid zal BZK in ieder geval ook de naamswijziging van LSOP naar Politieacademie wettelijk vastleggen.

Looptijd
Het convenant is aangegaan voor de periode van 1 januari 2007 tot en met 31 december 2008. In 2007 vindt een tussentijdse evaluatie plaats die tot aanvullingen of wijzigingen kan leiden voor 2008. Het convenant kan worden gewijzigd indien zowel academie als ministers daarmee instemmen. Iedere partij kan daartoe te allen tijde voorstellen doen.