MYBODY blij met oproep kamerlid Gillard inzake moedersterfte

19.02.2007 / 10:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mybody

Mybody

http://www.mybody.nl/

MYBODY blij met oproep PvdA-kamerlid Gill'ard om moedersterfte aan te pakken

Het nieuwe PvdA-Kamerlid, Chantal Gill'ard, wil het probleem van de moedersterfte op de politieke agenda plaatsen. Gisteren lanceerde zij in het tv-programma Buitenhof een praktisch en haalbaar idee om het leven van honderdduizenden moeders in ontwikkelingslanden te redden. MYBODY is blij met het initiatief van Gill'ard. In sommige delen van de wereld loopt een vrouw een kans van 1 op 6 om tijdens haar zwangerschap of de geboorte van haar kind te sterven. In Noordelijk Europa is die kans 1 op 30.000. Bestrijding van moedersterfte is een van de millenniumdoelstellingen waarop de minste vooruitgang is geboekt.

Gisteren deed PvdA-kamerlid en woordvoerder ontwikkelingssamenwerking, Chantal Gill'ard in het tv-programma Buitenhof een oproep aan de farmaceutische industrie en de Nederlandse regering om de handen ineen te slaan voor de ontwikkeling van hittebestendige oxytocine. 'In Nederland krijgen vrouwen dat na een bevalling ingespoten in het been om het bloeden te stoppen. Helaas kan dat stofje niet tegen hitte. In ontwikkelingslanden is het daarom vaak niet bruikbaar. Honderdduizenden vrouwen en hun gezinnen zouden ermee gediend zijn, als het hittebestendig wordt gemaakt', aldus Gill'ard in het dagblad Trouw (17 februari).

MYBODY ziet veel kansen in de oplossing die Chantal Gill'ard aandraagt, maar benadrukt dat de oplossing van het probleem moedersterfte vanzelfsprekend niet alleen in medicijnen moet worden gezocht. Van groot belang is ook dat vrouwenrechten gerespecteerd worden en dat de pre- en postnatale gezondheidszorg aanzienlijk word verbeterd. Internationaal is er consensus over de wijze waarop moedersterfte fors zou kunnen worden teruggebracht. Het ontbreekt echter aan politieke wil om het probleem aan te pakken. Ook wordt er op nationaal en internationaal niveau nog onvoldoende budget vrijgemaakt.

MYBODY ondersteunt de oproep van Gill'ard aan de farmaceutische industrie om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van medicijnen die moedersterfte kunnen terugdringen. Ook ziet MYBODY een rol voor de farmaceutische industrie om voorbehoedsmiddelen te ontwikkelen die met name vrouwen beter beschermen tegen besmetting met hiv. Aids is in toenemende mate oorzaak van moedersterfte. Vrouwen hebben vaak niet de macht om nee te zeggen tegen onveilige seks en hebben tot nu toe vrijwel geen middelen om zichzelf te beschermen.

In 2000 werd voor het eerst moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda geplaatst. Toen werd door de Verenigde Naties de Millennium Verklaring opgesteld waarin alle leden zich ten doel stelden om voor 2015 de armoede in de wereld met de helft te verminderen. Het is nu de grote uitdaging om ook het vijfde Millenniumdoel te realiseren. Het streven is om tussen 1990 en 2015 het sterftecijfer van moeders met 75% terug te brengen. Bestrijding van moedersterfte is een van de Millenniumdoelstellingen waarop de minste vooruitgang is geboekt.