50-plussers willen graag blijven werken
/> 19.02.2007 / 12:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kodyo pr

Kodyo pr

50-plussers willen graag blijven werken

50-plussers willen best langer doorwerken, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo willen werkende 50-plussers de mogelijkheid om minder te gaan werken en meer vrijheid bij de indeling van de werkdag. Dit blijkt uit onderzoek van het maandblad ZIN, uitgevoerd door Bureau Veldkamp 1). Het maandblad publiceert deze week een uitgebreid artikel 'Werk', speciaal gericht op werkenden boven de 50.

Langer werken
Resultaten van eerdere onderzoeken naar 50-plussers, hun werk en werkbeleving lopen zeer uiteen. Vast staat in ieder geval dat we de komende decennia gemiddeld langer blijven werken. Het onderzoek van het maandblad Zin onder haar lezers laat dat ook zien: Meer dan de helft van de lezers (52%) verwacht niet voor het 65e levensjaar te kunnen stoppen.

Voldoende motivatie
Opvallend in het onderzoek is dat 50-plussers zeer grote waarde hechten aan hun werk. Van de werkende 50-plussers zegt meer dan de helft (57%) dat het werk nog voldoende uitdaging biedt en dat men op dit moment nog helemaal niet bezig is met 'stoppen met werken'. Bovendien heeft bijna de helft van de 50-plussres (46%), misschien wel tegen de vooroordelen in, het gevoel dat jongere collega's erg open staan voor hun adviezen en ervaring.

Persoonlijke ontwikkeling
Steeds belangrijker wordt de invulling van het werk. Als er de mogelijkheid is om minder, en flexibeler te werken, dan zien veel oudere werknemers dat als positief (35%). Ook kijken 50-plussers vooral naar de aard van het werk, en of ze hun werkdag zelf kunnen indelen( 25%). Werk is in financieel opzicht belangrijk (18%), maar is zeker ook een manier om maatschappelijk relevant te blijven en een sociaal netwerk te houden.

In de maartuitgave van Zin een uitgebreid artikel met veel nuttige informatie voor en over werknemers boven de 50, bijvoorbeeld over pensioen, opleiding, vrijwilligerswerk en belastingzaken.

Zin 3 ligt nu in de winkel.


1) Kwantitatief onderzoek i.s.m. TNS/NIPO onder ruim 2200 Nederlanders tussen 50 en 70 jaar, oktober 2006.


---
Voor meer informatie over het onderzoek, het dossier Werk of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met:

Josje van der Meer 035 531 07 08
of 06 422 45 994.