Drinkwaterbedrijven oefenen maatregelen tegen terroristische dreiging

De drinkwaterbedrijven hebben vandaag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geoefend met het Alerteringsysteem Terrorismebestrijding (ATb). Het ging daarbij om een operationele oefening waarbij het nemen van de maatregelen tegen een terroristische dreiging ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. Al eerder deze maand op 13 en 14 februari zijn de besluitvormingsprocessen, de informatie-uitwisseling tussen de NCTb, de operationele diensten en de sector en de communicatie-afspraken geoefend. Aan de oefening namen naast de drinkwaterbedrijven ook het ministerie van VROM (VROM-Inspectie), de politiekorpsen in diverse regio's, de VEWIN (Vereniging van waterbedrijven in Nederland) en gemeenten deel.

Het oefenscenario betrof een situatie van matige dreiging in de Randstad en lichte dreiging voor de rest van Nederland waarbij getracht werd de drinkwatervoorziening te verstoren. Dit dreigingsniveau geeft aan dat er voldoende aanwijzingen zijn om maatregelen te nemen die de waakzaamheid verscherpen en een hoge mate van alertheid onder het personeel vragen.

Het ATb is bedoeld voor overheidsdiensten en bedrijfssectoren. Het stelt de autoriteiten en bedrijven in staat de situatie te controleren en maakt duidelijk welke mate van alertheid geboden is en welke maatregelen daarbij nodig zijn.Het Alerteringssysteem kent een aantal niveaus: hoe groter de dreiging, hoe hoger het dreigingsniveau en hoe zwaarder de veiligheidsmaatregelen. Meer informatie over het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding en de actuele alerteringsniveaus van alle aangesloten sectoren zijn te vinden op: www.nctb.nl .

Noot voor redacties (