Universiteit van Amsterdam

UvA lanceert digitaal Album Academicum

www.albumacademicum.uva.nl

Op dinsdag 20 februari, tijdens de officiële heropening van de Agnietenkapel, vond de lancering plaats van het digitale Album Academicum van de Universiteit van Amsterdam. Het Album Academicum bevat de namen van alle hoogleraren van de UvA en haar voorloper het Athenaeum Illustre, vanaf 1632 tot heden. Naast personalia en gegevens over de opleiding en functie van elke hoogleraar is zo mogelijk bij elke naam een portret opgenomen.

Het eerste gedrukte Album Academicum van de Universiteit van Amsterdam verscheen in 1882, toen de opleiding 250 jaar bestond. Het is in omvang een beperkte lijst en het bevat zowel namen van curatoren, hoogleraren, lectoren, senaatsleden als namen van studenten. Aan de Amsterdamse instellingen van hoger onderwijs waren tot 1877, het jaar waarin het Athenaeum Illustre werd omgezet in Universiteit van Amsterdam, zo'n 140 hoogleraren verbonden geweest. De Universiteit van Amsterdam groeide snel en in 1932, ter gelegenheid van het 300-jarig jubileum, verscheen Levensberichten van professoren en lectoren met biografieën van de 396 hoogleraren vanaf de oprichting van het Athenaeum in 1632.

De Universiteit van Amsterdam viert in 2007 haar 375-jarig bestaan. En dit is voor het College van Bestuur aanleiding geweest om een nieuw overzicht uit te brengen, ditmaal digitaal. Hierin loopt de UvA voorop. Het Album Academicum is gebaseerd op papieren en digitale bronnen. Het resultaat is een indrukwekkende lijst van 2.300 namen, dat jaarlijks zal worden aangevuld. Tegelijkertijd met de lancering van het Album Academicum komt ook de nieuwe beelddatabank universiteitsgeschiedenis beschikbaar, alsnog alleen met afbeeldingen van hoogleraren (zie onderstaande verwijzing).

Het Album Academicum is een prachtige aanvulling op Professoren van de stad: het Athenaeum Illustre en de Universiteit van Amsterdam, 1632-1960, een integrale geschiedenis van de hand van universiteitshistoricus dr. Peter Jan Knegtmans, dat eveneens in het kader van het universitaire lustrum is verschenen. Dat de lancering plaatsvindt in de Agnietenkapel heeft een bijzondere betekenis, aangezien in 1632 het Athenaeum Illustre in de Agnietenkapel begon en dit gebouw de bakermat is van de Universiteit van Amsterdam.

De uitvoering vond plaats onder auspiciën van het Universiteitsmuseum Amsterdam, in samenwerking met Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds en de Dienst Informatievoorziening Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Productie Digitaal Productiecentrum, Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

Verwijzingen
www.albumacademicum.uva.nl
Beelddatabank universiteitsgeschiedenis