Gemeente Rotterdam

Nr. 27
19 februari 2007

Ruiming vliegtuigbom in Kralingen

Op dinsdag 20 februari wordt voor de ingang van café-restaurant De Tuin aan de Plaszoom (deelgemeente Kralingen) een vliegtuigbom van 50 kilo ontmanteld en verwijderd. Aanleiding voor de verwijdering van deze blindganger uit WO II is een verbouwing van het restaurant. Alle bewoners uit de directe omgeving zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van deze ontmanteling. De ruiming geschiedt in nauwe samenwerking tussen Gemeentewerken, politie, deelgemeente Kralingen-Crooswijk, brandweer, GHOR, EOD en de Directie Veiligheid. De blindganger wordt op locatie ontmanteld en vervolgens onder politiebegeleiding vervoerd naar de Maasvlakte waar hij tot ontploffing wordt gebracht.

Omdat er sprake is van een kleine bom voorzien van een ontsteker die een eenvoudige ontmanteling mogelijk maakt, is ontruiming van het omliggende gebied niet noodzakelijk. Tijdens de ruimingswerkzaamheden wordt voor korte tijd het verkeer op de Plaszoom stilgelegd.

Aanvankelijk bestond het plan de bom te ruimen op 9 oktober 2006. Deze datum werd uitgesteld omdat tijdens onderzoek werd geconstateerd dat door de ligging en de structuur van de ondergrond de benadering van de blindganger een zeer complexe operatie zou worden. Met de beheerder van restaurant De Tuin, Gemeentewerken, politie, deelgemeente Karlingen-Crooswijk, brandweer, GHOR, EOD en de Directie Veiligheid is een draaiboek gemaakt voor het verwijderen van de blindganger en de ontruiming van de omgeving. Tot op heden is in Rotterdam een bomruiming nog nooit fout gegaan. Toch worden er altijd maatregelen genomen om de gevolgen van een eventuele explosie te beperken. Rondom de locatie van de blindganger worden containers geplaatst om scherven en luchtdruk van een eventuele explosie op te vangen.

De aanwezigheid van deze blindganger uit de WO II is al geruime tijd bekend. Het gemeentelijke beleid bepaalt dat blindgangers worden verwijderd als daartoe een mogelijkheid of aanleiding is, zoals een verbouwing.

noot voor de redactie/