Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 20 februari 2007

William Lawes: vernuftig rebels

The Locke Consort speelt Lawes Royall Consorts

Het vierkoppige Locke Consort, bestaande uit drie strijkers en theorbe, specialiseert zich in Engelse muziek uit de Barok. In dit programma wordt de schijnwerper gezet op de muziek van William Lawes en Matthew Locke, die beiden een veelzijdig oeuvre aan meerstemmige muziek voor consort bijeenschreven. Lawes is helemaal bij de tijd met twee violen op de hoogste stemmen in deze consort-suite, maar geeft bovendien de twee gamba's een opmerkelijke hoofdrol door zijn eigenzinnige divisions. Eigenzinnig als zijn muziek zelf, aldus chroniqueur Anthony Wood in 1691: `Lawes sometimes broke ye rules of mathematicall composition.' Lawes' Royall Consort is een collectie van 67 voornamelijk dansdelen, waaruit naar believen kleinere suites konden worden samengesteld.
The Locke Consort brengt een extra gambist en luitiste mee voor het uitvoeren van onder meer deze Royall Consorts van William Lawes. Een feestje met ingrediënten variërend van vernuftige polyfonie tot levendige dansmuziek.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 -- 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen -- is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.