Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 20 februari 2007

AZV zegt convenant op met ECT

Het bestuur van de AZV heeft het convenant met ECT opgezegd naar aanleiding van de steeds groter wordende stroom klachten over de afhandelingtijden op de terminals. Dit betekent dat de claimregeling niet meer van toepassing is. Volgens de AZV hebben zeecontainervervoerders behoefte aan een werkbare afhandeling afgestemd op de vraag van de opdrachtgevers. Dit betekent dat er op de terminals dringend behoefte is aan maatregelen die de omloopsnelheden verbetern.

AZV heeft het convenant opgezegd omdat het geen oplossing biedt voor de problemen die zich bij de ECT-terminal voordoen. De wachttijden stijgen fors uit boven de gemiddelde, acceptabele afhandelingtijden. Een "normale" totale op- en afzettijd van 1 uur komt in de praktijk bijna niet meer voor, zeker niet tussen 06.00 en 20.00 uur. Maar ook buiten die tijden laat de afhandelingtijd te wensen over. Het lijkt inmiddels eerder regel dan uitzondering dat chauffeurs 6 uur bezig zijn met het op- en afzetten van een paar containers. Dan is de rijtijd nog niet eens meegerekend, terwijl dat het eigenlijke chauffeurswerk is. Deze extreme tijden leveren problemen op met de rij- en rusttijdenregelingen en leggen een onevenredige druk op niet alleen de chauffeurs, maar ook de planning van de transportbedrijven. Het aantal chauffeurs dat heeft aangekondigd niet meer naar (m.n. de Delta) terminals te willen rijden groeit, en daarmee wordt dit Rotterdamse probleem niet opgelost. Alle betrokken partijen in de Rotterdamse haven zullen moeten samenwerken om deze problemen structureel aan te pakken.

De Alliantie van Zeecontainer Vervoerders (AZV) is een samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Zeecontainervervoerders en Transport en Logistiek Nederland en behartigt de belangen van de zeecontainervervoerbedrijven. In 1997 werd met ECT een convenant gesloten met als doel de verbetering van de afhandeling van het wegvervoer op de terminals. De steeds grotere volumes containers op de terminals levert echter onacceptabele afhandelingtijden op. Onderdeel van het convenant is de claimregeling, kort samengevat een vergoeding van (bepaalde) wachturen. Met het opzeggen van het convenant wil de AZV benadrukken dat deze claimregeling niet de oplossing biedt voor de huidige problemen zoals nogal eens wordt gedacht door externe partijen.


---

Bel voor meer informatie naar:
AZV, voorzitter Jan Prins, 06-28958796, secretaris Marie-Hélène Zengerink 06-51806347