Ingezonden persbericht


Persbericht - 20 februari 2007

Frisian Solar Challenge 2008 professioneler van aanpak

Met het openen van de inschrijving is de tweede editie van de Frisian Solar Challenge van start gegaan. De organisatie verwacht voor de Friese zonnebootrace van 2008 een vijftigtal deelnemers, zowel uit binnen- en buitenland. De eisen voor de boten worden in deze nieuwe editie aanmerkelijk hoger: de zonneboten moeten bijvoorbeeld voldoen aan een minimumsnelheid. De basis van de wedstrijd blijft hetzelfde: een zesdaagse challenge langs de traditionele Elfstedenroute.

Bij de tweede editie van de Frisian Solar Challenge staat professionaliteit hoog in het vaandel. De eisen gaan omhoog. De minimum snelheid van de boten wordt 8 km per uur. De organisatie denkt dat daardoor een aantal deelnemers niet door de selectie heen zal komen. De eerste editie was goed voor 26 deelnemers, waarvan zeven buitenlandse teams. In 2008 worden vijftig zonneboten aan de start verwacht, waarvan twintig buitenlandse teams. De afgelopen maanden kreeg de organisatie reacties binnen uit Engeland, Polen, Duitsland, India, Jordanië en Amerika.

Zonnepanelen
Sharp en the Sun Factory leveren, net als in 2006, zonnepanelen aan de deelnemers in de A- en de B-klasse. Deze 'nieuwe' panelen zijn lichter en geven meer energie. Van de hoofdsponsor Nuon, is afscheid genomen. Nuon gaat zich meer richten op de NUNA4. De verwachting is dat ruim voor de aanvang van de nieuwe editie een nieuwe hoofdsponsor kan worden gepresenteerd. Ook wordt gewerkt aan een technisch innovatief netwerk van bedrijven die allemaal hun verbintenis hebben met duurzame energie. Zo stimuleert de race de synergie tussen het innovatieve bedrijfsleven en duurzame energie.

Race
De basis van de Frisian Solar Challenge blijft hetzelfde. Een zesdaagse zonnebootrace langs de Friese elf steden. De startprocedure wordt echter wel anders. De deelnemers starten op een vaste tijd en in groepjes van vier. Zo neemt het competitie-element toe en wordt het voor het publiek een stuk spannender.

Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht om de race live via internet te volgen. Dit gebeurt dan met camera's en satellietverbindingen.

----------

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u terecht bij Andries van Weperen, 058 2137888, 06 53849165, of via onze website: www.frisiansolarchallenge.com.