Ingezonden persbericht


Leidschendam, 20 februari 2007

Reactie op artikel in het Algemeen Dagblad:
"Tiener als lokaas bij slijters"

en het ANP-bericht: Kinderen als `mystery guest' in slijterij (ANP DOOVE 881)

In het AD van hedenochtend wordt melding gemaakt van "Tieners als lokaas bij slijter". Er zijn de afgelopen maanden constructieve gesprekken gevoerd met de directie van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) om de handhaving en naleving van de alcoholverkoop aan jongeren te verbeteren.

Over het inzetten van minderjarige mystery guests zijn geen afspraken gemaakt, het artikel in het AD berust dan ook op een misverstand. De VWA zal minder controleren bij winkels die zelf maatregelen nemen om de alcoholverkoop te verbeteren, de inzet van meerderjarige mystery guests die toch al kwaliteitscontroles uitvoeren in winkels is daarvan een onderdeel.

De detailhandel die samenwerkt in de stichting Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor thuisgebruik (PVAD) verwerpt het inzetten van minderjarige mystery guests.

De stichting Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor thuisgebruik (PVAD) is een samenwerkingsverband van de Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), NSO brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel en de vereniging van Nederlandse Groothandelaren in Gedistilleerd en Likeuren (Grohad). Het PVAD vertegenwoordigt supermarkten, ketenslijterijen, speciaalzaken die alcohol verkopen en de groothandel.