Gemeente Goirle

Goirle blijft opvang en begeleiding vluchtelingen zelf uitvoeren

De stuurgroep opvang vluchtelingen van de Twern in Goirle blijft de opvang en begeleiding uitvoeren van vluchtelingen, die in Goirle worden gehuisvest op grond van de taakstelling Huisvestingswet. Er wordt vooralsnog dus geen gebruik gemaakt van het aanbod van de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk (SNV) in Tilburg.

Het college van B & W van Goirle heeft dat besloten omdat door de toename van het aantal opvangtrajecten de kwaliteit en de continuïteit van de opvang voldoende gewaarborgd is en de opvang tegen minder kosten kan worden uitgevoerd door de Twern.

Onderzoek
Er heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de vraag of de opvang en maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen door de Twern in Goirle zelf moet blijven plaatsvinden of moet worden ingekocht bij de SNV in Tilburg. Jarenlang heeft de opvang en begeleiding van vluchtelingen in Goirle goed gefunctioneerd. Echter, door het teruglopen van het aantal op te vangen vluchtelingen werd het de laatste tijd steeds moeilijker om in Goirle een eigen organisatie in stand te houden en voldoende vrijwilligers te vinden om de opvang te realiseren. Voor een klein aantal begeleidingen per jaar zou het daarom kwalitatief beter, praktischer en goedkoper kunnen zijn om deze extern in te kopen. Het aantal op te vangen vluchtelingen neemt echter weer toe, door een toename van het aantal alleenstaande vluchtelingen. Begeleiding van alleenstaanden vergt méér inzet van vrijwilligers dan begeleiding van gezinnen, omdat meerdere gezinsleden door één vrijwilliger begeleid kunnen worden.