Gemeente Hilversum

Echte nieuwbouw in Liebergen van start

20 februari 2007
Met de start van het bouwplan Ooievaarplein is de transformatie van Liebergen vorige week woensdag een nieuwe fase ingegaan. Nadat de afgelopen jaren 240 woningen in het kader van Dudok Revisited in de steigers waren gezet, gaf wethouder Ben Hammer van Volkshuisvesting nu het startsein voor het eerste 'echte' nieuwbouwproject: de bouw van 46 woningen aan de Ooievaarstraat.

Dit moment werd door de gemeente en bouwheer Dudok Wonen aangegrepen om afscheid te nemen van Hans Ruijssenaars als stadsbouwmeester voor Liebergen. Hij blijft echter als stedenbouwkundig supervisor betrokken tot dat de laatste bouwplannen in de wijk zijn afgerond.

Geestelijke vader
Ruijssenaars was de geestelijke vader van de grote opknapbeurt van de Hilversumse wijk. Uiteindelijk was zijn opdracht: behoud het karakter van de wijk. Met Dudok Revisted bedacht hij een formule die niet alleen paste in de opdracht, maar die ook de instemming kreeg van de buurtbewoners. In het kader van Dudok Revisited werden oude door de vroegere stadsbouwmeester Dudok ontworpen woningen afgebroken. Ze maakten achter nieuw gebouwde oorspronkelijke gevels plaats voor eigentijdse woningen, waarvoor de woningzoekenden in de rij stonden. Ruijssenaars was ook betrokken bij het ontwerp van de openbare ruimte. Daarbij moesten eveneens nieuwe oplossingen gezocht worden voor oude plannen. Immers, sinds de oorspronkelijke bouw van de wijk was er veel veranderd. Veel meer auto's in straten die ook toegankelijk moesten worden voor bewoners met rollators en scootmobielen. De openbare ruimte moest ook veranderen in een plek waar de jeugd kon spelen. Voor Dudok Revisited bestaat ook internationaal veel belangstelling van volkshuisvesters.

'Nieuwe nieuwbouw'
Er gebeurt in Liebergen nog meer. Zo komt er in de niet-historische gedeelten van de wijk 'nieuwe nieuwbouw'. Woningen die weliswaar passen in de omgeving, maar die in alle opzichten nieuw zijn. Voor de bouw van 46 woningen gaf Ben Hammer vorige week woensdag het officiële startsein. Kingma Roorda Architecten zorgde onder supervisie van Ruijssenaars voor het ontwerp van 35 appartementen en elf eengezinswoningen. De voorlopige huren variëren tussen de EUR450,- en EUR850,-. De woningen worden te zijner tijd op de gebruikelijke wijze toegewezen door Dudok Wonen.
In de 'nieuwe nieuwbouw' staan al vervolgprojecten op stapel. Bijvoorbeeld woningbouw op de plaats van de voormalige kappersschool aan de Anthony Fokkerweg. De uitvoering van de plannen voor de in het totaal zevenhonderd woningen is nu precies op de helft.

Trots
Ben Hammer verklaarde tijdens het ceremonieel op de bouwplaats aan de Ooievaarstraat dat de gemeente trots is op wat er in Liebergen tot stand is gekomen. Hij gaf Hans Ruijssenaars namens de gemeente Hilversum een bureauklokje. Ruijssenaars zei zich vereerd te hebben gevoeld dat hij de opvolger was van de laatste stadsbouwmeester van Hilversum, W. M. Dudok, de geestelijke vader van de oude wijk.

Als stadsbouwmeester had Ruijssenaars ook het welstandstoezicht op de bouwplannen. Omdat die bouwplannen inmiddels dat station zijn gepasseerd, is de functie van stadsbouwmeester voor Liebergen niet meer nodig. De gemeente blijft echter graag gebruik maken van de deskundigheid van Ruijssenaars bij het afronden van de wijk.