VWO-er: Universiteit biedt betere kans op arbeidsmarkt dan HBO


ENSCHEDE, 20070220 -- Een ruime meerderheid van de vwo-ers (61 procent) is (zeker) niet van plan een opleiding aan een hogeschool te volgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de vwo-ers van mening zijn dat zij een betere kans op de arbeidsmarkt hebben met een universitaire studie (64 procent). Van de vwo-ers is 12 procent zeker van plan een opleiding aan een hogeschool te volgen. Dit blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. (www.newcomresearch.nl), onder een representatief deel van de Nederlandse 4, 5 en 6 vwo-ers.

De intentie om een opleiding aan het HBO te gaan volgens is het grootst onder vwo-ers in Groningen, Friesland en Drenthe. In Zuid-Holland en Utrecht is de intentie om een opleiding aan het HBO te gaan volgen juist het laagst.

Naast een betere kans op de arbeidsmarkt, zijn andere belangrijke redenen om juist voor een universitaire studie te kiezen: het feit dat de opleiding alleen op de universiteit wordt aangeboden (48 procent) en het volgens de vwo-ers lage niveau van de hogescholen (34 procent).

Keuze hbo
De belangrijkste redenen om juist een opleiding aan een hogeschool te volgen zijn volgens de jongeren: het feit dat de opleiding alleen aan de hogeschool te volgens is (43 procent) en omdat ze liever praktijkgericht onderwijs willen volgen (43 procent). Het te hoge niveau van de universiteit is voor 18 procent een reden om een opleiding aan de hogeschool te volgen en 16 procent geeft aan dat zij op de hogeschool sneller hun diploma kunnen halen.

Imago
Ook is de jongeren gevraagd aan te geven wat zij van de universiteiten en hogescholen in het algemeen vinden. Waar de jongeren de universiteiten in het algemeen professioneel (75 procent), betrouwbaar (75 procent) en gezellig (70 procent) vinden, worden de hogescholen in het algemeen met name modern (56 procent), gezellig (54 procent) en levendig (54 procent) gevonden.

Over het onderzoek
Het onderzoek is onderdeel van de Onderwijs Belevings Barometer van Newcom Research & Consultancy B.V. Aan de peiling hebben ruim 3000 vwo'ers deelgenomen. De onderzoeksgroep vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse vwo'ers. Het onderzoek is uitgevoerd via het panel van www.CheckitOut.nl, onderdeel van Newcom Research & Consultancy B.V.





Newcom Research & Consultancy B.V.