Gerda Verburg start campagne Zoek de balans

19.02.2007 / 17:21 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kerkinactie

Kerkinactie

Persbericht

Utrecht, 19 februari 2007

Gerda Verburg start 40-dagentijdcampagne 'Zoek de balans'

Gerda Verburg, de kandidaat minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet Balkenende IV, geeft a.s. woensdag 21 februari om 10.00 uur de aftrap voor de campagne 'Zoek de balans'. Door het spelen van het 'Balansspel'op het Plein in Den Haag gaat de campagne van start. Het spel verbeeldt met levensgrote memory kaarten de ongelijke balans in de wereld. Namens de Protestantse Kerk zal algemeen secretaris, Bas Plaisier spreken en namens Kerk in Actie voert programmaleider Arie van der Plas het woord.

Met de campagne 'Zoek de balans' doet de ontwikkelingsorganisatie Kerk in Actie in samenwerking met ICCO een oproep voor een duurzamere samenleving en een betere balans in de wereld. Aan de campagne, die wordt gehouden in de 40-dagentijd en loopt tot 6 april, doen zevenhonderd protestantse kerkelijke gemeenten mee.

Kerk in Actie voert jaarlijks campagne in de 40-dagentijd. Op Aswoensdag 21 februari a.s. begint de 40dagentijd. De 40 dagen voor Pasen zijn in de christelijke traditie een tijd van inkeer en bezinning. Steeds meer mensen kiezen in deze dagen voor een bepaalde manier van vasten. De slogan 'Zoek de balans' vraagt om te zoeken naar een betere balans tussen arm en rijk, tussen Nood en Zuid, tussen uitbuiting en goed beheer van de schepping.

In de samenleving heerst een groeiend besef dat de huidige wijze van produceren en consumeren ten koste gaat van de aarde, het milieu en mensen. De balans is zoek. 20 % van de wereld heeft 86% van de welvaart. Bijna 3 miljard mensen leven van minder dan 1 euro 50 per dag. De economie domineert ons leven en bedreigt de duurzaamheid en leefbaarheid van onze wereld. Met de campagne 'Zoek de balans' roept Kerk in Actie mensen op om in hun eigen leven bewust te leven en te kiezen voor eerlijke en duurzame producten en voor groene energie.

Voor de campagne kunnen de deelnemende Protestantse kerken diverse projectmaterialen bestellen zoals een liturgiekrant, affiches, cd met fotoserie, campagnemap, brochures, tips om sobere wereldmaaltijden te organiseren en een balansspel voor kinderen en volwassenen. Tijdens de zes zondagen in de 40-dagentijd staat elke week een voorbeeldproject van Kerk in Actie en ICCO centraal dat een bijdrage levert aan beter evenwicht tussen economie en duurzaamheid.

Na woensdag 21 februari maakt het balansspel gedurende de 40-dagentijd een rondreis langs verschillende provinciesteden in Nederland. Vanaf 19 maart komen er radiospotjes, affiches, buitenreclame, advertenties en start de website www.zoekdebalans.nl.


Noot voor de redactie (