Unicef



Egypte gaat Millenniumdoelen halen 21 februari 2007, Caïro/Genève/New York - Egypte gaat de Millenniumdoelen halen. De deadline voor deze doelen ligt in 2015 en het land ligt goed op koers. Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, bracht een bezoek aan Egypte om te zien hoe deze positieve ontwikkeling er in het dagelijks leven uitziet.

Ann M. Veneman brengt een bezoek aan de Righa-meisjesschool, even buiten Caïro. Foto: Unicef Egypte/2007/Hartwell Ann M. Veneman brengt een bezoek aan de Righa-meisjesschool, even buiten Caïro. Foto: Unicef Egypte/2007/Hartwell

Onderwijs voor alle kinderen en het terugdringen van de moeder- en kindersterfte: het lijkt erop dat Egypte deze doelen zal bereiken. De economische groei in Egypte zal ervoor zorgen dat ook de andere Millenniumdoelen kunnen worden gehaald.

Veneman is uiteraard blij met de koers die Egypte vaart, maar dat betekent niet dat de kinderen in dit land voortaan probleemloos zullen opgroeien. Er is meer bescherming nodig van kwetsbare kinderen, zoals kinderen die op straat moeten leven en meisjes die het slachtoffer zijn van besnijdenissen. De Unicef-directeur sprak daarover met regeringsfunctionarissen en met Suzanne Mubarak, de vrouw van de Egyptische president.

Ann M. Veneman in gesprek met een jongetje dat hulp krijgt in een opvangcentrum voor straatkinderen. Foto: Unicef Egypte/2007/Hartwell
Ann M. Veneman in gesprek met een jongetje dat hulp krijgt in een opvangcentrum voor straatkinderen. Foto: Unicef Egypte/2007/Hartwell

Bemoedigend

Veneman benadrukte dat Unicef kinderen die een groot risico lopen op geweld en misbruik zal blijven helpen. Ze bezocht een centrum voor straatkinderen aan de rand van Caïro, dat steun van Unicef krijgt. Kinderen die op straat leven, leren er lezen en schrijven en kunnen er een vak leren. "Het is bemoedigend om te zien hoe deze kwetsbare kinderen worden geholpen," zei Veneman. "We moeten hen waar mogelijk met hun familie herenigen en hen weer naar school laten gaan."

De Unicef-directeur besprak het besnijden van meisjes met Sheik Al-Azhar. Vorig jaar november was Al-Azhar gastheer van een conferentie over dit onderwerp. De boodschap van de conferentie was dat het besnijden van meisjes niet gebaseerd is op religieuze, maar op sociaal-culturele gronden. Volgens Veneman doet Egypte haar best om te voorkomen dat toekomstige generaties meisjes niet meer aan deze kwalijke traditie worden blootgesteld.