Keurmerk voor kindgerichte ziekenhuiszorg

21.02.2007 / 12:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vgz zorgverzekeraar u.a.

Vgz zorgverzekeraar u.a.

Zorgverzekeraarscombinatie VGZ-IZA-TRIAS komt als eerste met een keurmerk voor kind en ouders in haar zorgcontracten met ziekenhuizen. Het keurmerk, in de vorm van een Smiley, wordt toegekend door de Vereniging Kind en Ziekenhuis. De Smiley is er voor ziekenhuizen die zich positief onderscheiden door hun voorzieningen voor kind en (aanstaande) ouders.

Margreet van Bergen, directeur van Kind en Ziekenhuis: 'De Smiley is een kwaliteitskeurmerk. Het geeft aan dat een ziekenhuis voldoet aan alle criteria die Kind en Ziekenhuis stelt aan een kinder- en kraamafdeling. Criteria zijn onder andere dat ouders aanwezig kunnen zijn bij het onder narcose brengen van hun kind en dat kinderen worden verpleegd door een kinderverpleegkundige. Tijdens de bevalling is voor de moeder op ieder moment pijnstilling mogelijk in de vorm van een ruggenprik'.

Enkele jaren geleden is VGZ als eerste zorgverzekeraar gaan werken met prestatie-contracten. 'Daarmee', vertelt Zorginkoper Gertjan Vos, 'maken we kwaliteitsafspraken met ziekenhuizen meetbaar. We willen stimuleren dat ziekenhuizen nog meer gaan focussen op kwaliteit. Vandaar de samenwerking met Kind en Ziekenhuis. In alle overeenkomsten die we sluiten met ziekenhuizen nemen we de zorg op de kinderafdeling, de dagbehandeling van kinderen en de kraamafdeling op. Als de zorg voor kind en ouders aan de criteria voldoet, krijgt het ziekenhuis van Kind en Ziekenhuis een Smiley toegekend'.

Als een ziekenhuis naast de zorg voor kind en moeder ook op andere punten goed scoort, kan het voorkeursziekenhuis van VGZ-IZA-TRIAS worden.

Kind en Ziekenhuis is in 1977 opgericht op initiatief van een aantal ouders. Zij vonden dat, in het belang van het kind, ouders meer betrokken moesten worden bij de opvang en begeleiding van hun kind in het ziekenhuis. Ondertussen is Kind en Ziekenhuis een volwaardig gesprekspartner voor ouders, medisch specialisten en beleidsinstanties in de gezondheidszorg.


--------------- einde bericht -----------------
Meer informatie:
Bert Rensen Margreet van Bergen
Woordvoerder Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) Directeur Kind en Ziekenhuis Tel: (024) 343 67 45/(06) 51 63 57 28 Tel: (078) 61 46 361 E-mail: bert.rensen@vgziza.nl E-mail: info@kindenziekenhuis.nl www.vgz.nl www.kindenziekenhuis.nl