CDA afdeling Gelderland


Er waait een nieuwe wind in Gelderland

21-02-2007

Op vrijdagavond 16 februari 2007 was Gedeputeerde van de Provincie Gelderland Theo Peters te gast bij de Tafel Politiek van de NES (De Nieuwe Eper Sociëteit)

Op gepassioneerde en boeiende wijze vertelde hij over het Nieuwe Streekplan, dat onder zijn leiding anderhalf jaar geleden is vastgesteld door Provinciale Staten.

Wat is inmiddels bereikt? Er waait een nieuwe wind door Gelderland. Dat kun je nu al merken. Het is zichtbaar dat de provincie zich niet meer met alles bemoeit.

Meer vrijheid voor gemeentebesturen om zelf invulling te geven aan de hen toegemeten beleidsruimte.

Peters is te spreken over de manier waarop gemeenten de beleidsruimte oppakken die het streekplan biedt, maar soms kost het gemeentebesturen nog moeite om de nieuwe vrijheid te gebruiken en verschuilt men zich nog wel eens achter de provincie, zoals vroeger gebruikelijk was: het mag niet van de provincie.

Er kan/moet veel meer in regionaal verband ingevuld gaan worden in lijn met de ondertitel van het streekplan Kansen voor de regio. En dat is wel wennen voor gemeentebesturen en gemeenteraden. Er is steeds meer sprake van een regionale woningmarkt. En elke gemeente zijn eigen lokale bedrijventerreintje, kent ook zijn grenzen.

Het streekplan geeft een impuls aan regionale samenwerking. Dat gold al in de aanloopfase. Toen leverden de regios in de vorm van regionale structuurvisies bouwstenen aan. Een ander voorbeeld van vruchtbare samenwerking zijn de zoekzones voor wonen en werken, inmiddels vastgesteld door GS.Daarmee pogen we gemeenten over hun grenzen heen te laten kijken. Dat is gelukt

Het nieuwe streekplan is voor gemeenten een leerproces waarin de 3 Vs vrijheid, verantwoordelijkheid-vertrouwen voorop staan. Zo nodig steekt de provincie de
helpende hand toe bij planbegeleiding.

Natuurlijk kwamen ook een aantal plaatselijke problemen aan de orde, zoals de verplaatsingsproblematiek van het Wissels Dierenpark en uiteraard het probleem van Daams Molen in Vaassen.

Vooral de laatse kwestie had de aandacht van de aanwezigen.

Gelukkig kon Theo Peters de aanwezigen geruststellen dat het allemaal goed komt met de molen: Verhogen is onvermijdelijk volgens de bestaande regels, maar de Provincie is bereid de kosten van verhoging te subsidiërenwas zijn boodschap.

Het was een boeiende en interessante avond.
Men was vooral onder de indruk van de passie waarmee Theo Peters het beleid voor het voetlicht bracht.