LLiNK

P E R S B E R I C H T
DESMET LIVE OP RADIO 5

woensdag 21 februari 2007
18.00 - 19.50 uur

Radio-café met presentatrice Dieuwertje Blok en gasten over kunst, cultuur, politiek en maatschappij. Live vanuit café Desmet in Amsterdam.
---

Theatraal onderzoek naar kindheksen in Afrika - Kindheksen zijn een relatief nieuw fenomeen uit Congo. Kinderen van soms nog maar drie, vier jaar oud krijgen plotseling de schuld van dood en verderf in het land. Ze worden uit de gemeenschap verstoten en zwerven in de straten van Kinshasa. In de studio is te gast regisseur en tekstschrijver Guido Kleene, die tijdens zijn reizen door Afrika stuitte op dit kindheksengeloof, en besloot er een toneelstuk over te schrijven.

Nieuw journaal met positief nieuws - Televisiekijkers kunnen dit jaar mogelijk afstemmen op een journaal met ander nieuws. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan nieuws dat zich richt op positieve ontwikkelingen, dat nu nog nauwelijks aandacht krijgt. Burgerjournalist Robbert Zoon en initiatiefnemer van het platform 'Zinfo', vertelt waar Zinfo voor staat en zal na ieder gesprek in de uitzending met een 'Zinfo' nieuwsberichtje komen.

Neerlantis, No Dogs Allowed - In de voorstelling 'Neerlantis, No Dogs Allowed' wordt de evolutie van de mens ten opzichte van het water gevolgd door de ogen en belevingswereld van twee jongen vrouwen die tot elkaar veroordeeld zijn. Het stuk, een coproductie van toneelgroep COM.PLOT en de Toneelschuur, is geschreven naar aanleiding van de klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Dieuwertje Blok praat met Naná de Graaff en Rosa Knaup, de actrices van 'Neerlantis, No Dogs Allowed'.

The Pipeline Next Door - De oliepijplijn die wordt aangelegd tussen de Kaspische en de Middellandse Zee is van groot geopolitiek belang. De pijp loopt onder meer langs Sakiré, een arm dorpje met modderige wegen en afgebladderde huizen. Zonder interviews te houden en zonder voice-over filmt regisseur Nino Kirtadzé de dorpsbewoners, die vooral buiten op straat heftig discussiëren over deze onverwachte botsing met de wereldpolitiek. Rembrandt Koppelaar, voorzitter van de Stichting Peakoil, komt langs in de studio om te praten over de gevolgen van fossiele uitputting voor de maatschappij.

Vaste onderdelen

Buitenlandse correspondenten - De Poolse journaliste Malgorzata Bos-Karcwezska praat afwisselend met enkele buitenlandse collega's over LLiNKe thema's in de actualiteit. Zo hoorden we eerder hoe Polen zelf denkt over de toetreding van Poolse arbeiders op de Nederlandse arbeidsmarkt.

De huisbioloog - Kees Moeliker komt regelmatig langs in Desmet Live om als huisbioloog wetenswaardigheden en nieuwtjes uit de wereld van de natuur te bespreken. Ook neemt Kees elke keer een onwaarschijnlijk onderzoek mee.

Live-muziek - Vandaag speelt Kim Berkout live in de uitzending. Begonnen als actrice, schrijft ze nu mooie liedjes met melodieuze eigenzinnigheid. Achter de piano zingt ze over liefde en haat, hoop en teleurstelling, opwinding en verveling en alles daar tussenin. Donkere piano-pop met invloeden uit de jazz, rock, country en bluesy soul.

Elke werkdag is er live-uitzending van 18.00-19.50, afwisselend verzorgd door LLiNK, Humanistische Omroep en IKON. Zie www.desmetlive.nl. U bent van harte welkom Desmet Live bij te wonen in café Desmet, Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam (nabij Artis).

Desmet Live is een programma van LLiNK , de Humanistische Omroep en IKON. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT