Gemeente Delft

Bestrijding onderwijsachterstanden in Delft

In het kader van de Wet Onderwijsachterstandenbeleid 2006-2010 ontvangt Delft ¤ 993.000 van het Rijk. Het geld wordt ingezet voor de bestrijding van onderwijsachterstand en dan met name voor voorschoolse educatie en schakelklassen. Ongeveer 15% mag Delft inzetten voor andere projecten. Delft besteedt deze 15% aan projecten zoals huiswerkbegeleiding en het project de Juiste keuze. Door wijzigingen in het rijksbeleid wordt een aantal zaken opnieuw geregeld en vastgelegd in de nota die het college voorlegt aan de raad.

Het onderwijs- en onderwijsachterstandenbeleid is vastgelegd in het Onderwijsbeleidsplan (2005-2008) en in het Peuterspeelzalenbeleid

Met het extra geld intensiveert Delft de huidige aanpak. Nieuw is dat er schakelklassen worden ingericht en dat het mentorenproject 'De juiste keuze' nu kan worden voortgezet.

Een schakelklas is een voorziening voor kinderen, die vanwege een grote taalachterstand onvoldoende mee kunnen komen met het geboden onderwijs. In de schakelklas krijgen kinderen op individueel niveau de juiste instrumenten aangereikt, waarbij terugkeer naar de reguliere groep het uitgangspunt is. In 2007/2008 zullen de schakelkassen worden ingevoerd.

Het mentorenproject 'De juiste keuze' begeleidt ouders en kinderen in de overgang van primair- naar voortgezet onderwijs en in de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Delft wil 40 gezinnen in de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs en klas 1 en 2 in het voortgezet onderwijs

begeleiden en 20 jongeren vanaf klas 3 van het voortgezet onderwijs.

Noot voor de redactie: (