Gemeente Stein


Tegemoetkomingsregeling extra afvalkosten
21-02-2007

Sinds 2003 is er in Stein een beleidsregel over de tegemoetkoming in extra afvalkosten als gevolg van incontinentie of een stoma. Ook in 2007 blijft deze regeling bestaan. Voor mensen die bij MediReva te Maastricht geregistreerd staan, is de procedure gewijzigd. De tegemoetkomingsregeling én de wijziging in de procedure worden in dit artikel nader toegelicht.

Algemeen
Bewoners krijgen elk halfjaar (heffingstijdvak) een afrekening van de afvalkosten op basis van het aantal kilos of ledigingen thuisgestuurd.

Regeling
Inwoners van de gemeente Stein die aantonen dat zij om medische redenen langdurig gebruik maken van incontinentie- of stomamaterialen, krijgen een tegemoetkoming in de extra afvalkosten tot een maximum van 36,30 per halfjaar per persoon per huishouden.

In 2003 is in de incontinentieregeling een ondergrens (drempel) ingebouwd, waarvoor geen korting mogelijk is. Dit omdat u naast incontinentie-/stomamateriaal ook nog ander afval (huishoudelijk afval) aanbied.
Evenals in voorgaande jaren gelden voor 2007 (per halfjaar) de volgende drempelbedragen:

- voor eenpersoonshuishouden 10,00;

- voor tweepersoonshuishoudens 20,00;

- voor meerpersoonshuishoudens (drie of meer gezinsleden) 28,50. De tegemoetkoming krijgt u pas als uw rekening hoger is dan bovengenoemd drempelbedrag.

Bij mutaties (aanvang/beëindiging) in de loop van het heffingstijdvak worden de genoemde bedragen herleid tot maandbedragen. Het tarief voor een eventuele éxtra container/emmer wordt vrijgesteld. Voor de bepaling van het huishoudtype (een-, twee- of meerpersoons) geldt als peildatum de eerste dag van het heffingstijdvak (1 januari en 1 juli).

Het aanvraagformulier
Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet u jaarlijks een aanvraagformulier invullen én hierbij een actuele medische verklaring (van apotheek, leverancier, huisarts, behandelend specialist of zorgverzekeraar) overleggen. De medische verklaring moet betrekking hebben op het lopende belastingjaar. Gemakshalve is op de achterzijde van het aanvraagformulier een voorbeeld verklaring opgenomen. Voor het aanvragen van de tegemoetkoming worden de navolgende categorieën onderscheiden.

Cliënten MediReva te Maastricht
Mensen die structureel, op medisch voorschrift, via MediReva te Maastricht materiaal krijgen, zijn bij de gemeente bekend. Om het voor deze groep makkelijker te maken is met MediReva afgesproken dat zij jaarlijks gegevens met ons delen. Door het tekenen van een machtiging bij MediReva heeft deze groep mensen daar toestemming voor gegeven. Behoort u tot deze groep dan krijgt u vanaf 2007 jaarlijks automatisch een besluit en hoeft u niets te doen.