Gemeente Den Haag

Van toekomstvisie naar concrete projecten in de wijk

Op donderdag 22 februari organiseren de woningcorporaties Haag Wonen, Staedion, Vestia en de gemeente Den Haag voor de bewoners en professionals uit Mariahoeve een informatiebijeenkomst over de toekomst van de wijk. Het is de afsluiting van het project Identiteit & Branding waarin een nieuwe manier van plannen maken voor de wijk centraal staat. Op de bijeenkomst licht wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) ook een eerste opzet voor een toekomstvisie voor Mariahoeve toe.

Kernwaarden Mariahoeve
Tijdens de bijeenkomst wordt teruggeblikt op het project Identiteit en Branding. Woningcorporatie Staedion startte dit project om op een vernieuwende manier de identiteit en het unieke merk van een wijk in kaart te brengen. Met behulp van onderzoek naar de woonbeleving en diverse workshops met bewoners zijn de kernwaarden van Mariahoeve boven tafel gekomen. Mariahoeve dat in 2008 vijftig jaar bestaat, is met het Schipperskwartier de eerste wijk in Den Haag met zon project. Belangrijke uitkomst is dat het merk Mariahoeve vijf sterke punten vertegenwoordigt: distinctie, parkwijk, voorkomend, compositie en kordaat.

Toekomstvisie
Deze punten vormen de inspiratiebron voor de toekomstplannen van de corporaties en de gemeentelijke toekomstvisie op Mariahoeve waarvoor de gemeente inmiddels een eerste opzet heeft opgesteld. Wethouder Norder die ook stadsdeelwethouder van Haagse Hout is, geeft op de avond hierover een toelichting.
Over de visie zijn de komende weken reacties, ideeën en wensen van bewoners en belanghebbenden bij de gemeente welkom. Deze worden dan meegenomen in de verdere voltooiing van de visie.

Concrete activiteiten in 2007
Bovendien wordt op de bijeenkomst verteld welke activiteiten en projecten in de wijk zijn gestart of op korte termijn in gang worden gezet. Zo hebben alle drie de corporaties inmiddels een buurtconciërge aangesteld. Deze houdt onder meer toezicht op de leefbaarheid in en om portieken. Bewoners kunnen bij de conciërge terecht met klachten over vervuiling of onveilige situaties. Een ander voorbeeld is het kookproject waarbij jongeren uit de wijk in het wijk- en dienstencentrum koken voor oudere Mariahoevenaren. Vanwege het succes wordt dit project zelfs verder uitgebreid.
Aansluitend op de presentaties zijn er ook informatiestands over de activiteiten en projecten die in 2007 gaan plaatsvinden. Daarbij staan de medewerkers uit de wijk en degenen die zich met het beleid bezighouden, klaar om antwoord te geven op alle vragen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 22 februari van 19.00 tot 21.30 uur in het Aegon-gebouw, Aegonplein 50 in Mariahoeve.