Rijksuniversiteit Groningen

Training "Omgaan met sociale grenzen" voorziet in behoefte

Datum: 22 februari 2007

Sociale vaardigheden spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Normaal gesproken ontwikkelen sociale vaardigheden zich spontaan tijdens de opvoeding thuis en op school. Bij sommige kinderen gaat echter het niet vanzelf. Eén van de aspecten van sociale vaardigheden is het kunnen omgaan met sociale grenzen. Daarbij gaat het om situaties waarin men omgaat met anderen en waarin impliciet of expliciet regels, normen en waarden gelden die ongewenst gedrag reguleren.

Anne-Marie Huyghen deed onderzoek op een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Hierop zitten veel leerlingen met psychiatrische en/of ernstige gedragsproblemen. Zoals verwacht constateert Huyghen dat de leerlingen meer sociale grenzen overschrijden en minder over sociale grenzen onderhandelen dan leerlingen uit het regulier onderwijs. Tevens is de kennis over omgaan met sociale grenzen kleiner.

Daarom stelde Huyghen de training "Omgaan met sociale grenzen" samen die zich richt op het uitbreiden van kennis. Uit evaluatie van de trainingseffecten bleek dat de groep die de training had gekregen een half jaar na de training meer vooruitgang in kennis had geboekt dan de groep die geen training had gekregen. Huyghen stelt voor om de training schoolbreed in te voeren en veel nadruk te leggen op de dagelijkse klassengesprekjes die deel uitmaken van de training.

Anne-Marie Huyghen (Leidschendam, 1975) studeerde psychologie in Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Orthopedagogiek van de RUG binnen de onderzoekschool BCN. Haar onderzoek maakt deel uit van het internationale Reactie Patronen Onderzoek, dat de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen onderzoekt. /ML

Datum en tijd

22 februari 2007, 13.15 uur

Promovendus

A.N. Huyghen

Proefschrift

Grensverleggend. Onderzoek naar een leerlingpopulatie van cluster 4 en evaluatie van de training "Omgaan met sociale grenzen"

Promotor

prof.dr. Tj. Zandberg

Faculteit

gedrag- en Maatschappijwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

A.N. Huygen, tel. (050) 363 67 88, e-mail: a.m.n. huyghen@rug.nl (werk)