Rijksuniversiteit Groningen

De weg van Tsjechië naar het kapitalisme

Datum: 22 februari 2007

In 1989 was Tsjecho-Slowakije nog 'het braafste jongetje van de klas', met een pure staatseconomie en zonder vrije marktexperimenten, zoals in Hongarije. Na de splitsing van de staat in twee nieuwe, autonome landen, transformeerde Tsjechië uiteindelijk naar een open, vrije markteconomie. Premier Vaclav Klaus werd de jaren daarop de goeroe van wat wereldwijd als een rolmodel van de transformatie van staatseconomie naar vrije markteconomie werd beschouwd, met eerst de 'kleine' en daarna de 'grote' (coupon)privatisering. Iedere Tsjech kreeg bonnen waarmee hij aandelen in te privatiseren staatsbedrijven kon kopen. Het was een transformatie naar kapitalisme, zonder investeringen van (buitenlandse) kapitalisten. Daarna kwam de terugslag, was buitenlands kapitaal wel welkom en werden de banken geprivatiseerd, met een forse rekening aan leergeld.

Alle economische hervormingen tot 2004 waren op zich nodig om te transformeren naar een succesvolle markteconomie, maar werden verkocht als noodzakelijke reactie op de eisen voor toetreding tot de EU. Deze hervormingen werden paradoxaal genoeg doorgevoerd door sociaaldemocratische regeringen, die pro-EU waren. Met de toetredingseisen als stok heeft het Nederlandse bedrijfsleven, als op een na grootste investeerder in Tsjechië, actief bijgedragen aan een verbetering van het ondernemingsklimaat aldaar.

De Tsjechen waren en zijn 'pro-Europa', maar een groot gedeelte is, onder aanvoering van President Klaus, anti-EU. Klaus beschouwt de EU als de voortzetting van de COMECON in een eigentijds jasje. Omdat een kleine, open economie een grote vrijhandelszone nodig heeft, is Tsjechië `onder protest' lid van de EU. Tsjechen beschouwden zich als 'tweederangs EU-burgers', omdat tot nog toe een vrij verkeer van werknemers nagenoeg onmogelijk is gemaakt door de 'oude' lidstaten. Het is de Tsjechen een doorn in het oog dat de EU wil ingrijpen in de prijs van hun heilige koe, het pils. Vooralsnog is Tsjechië 'nettobetaler' binnen de EU, net als Nederland. Met dien verstande, dat daarover in Tsjechië niet voortdurend wordt geklaagd.

M.G.J. den Haan studeerde geschiedenis in Amsterdam en Utrecht en won de Werner Kaegi-prijs voor beste jonge historicus. Hij is secretaris-generaal van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Praag en is tevens mede-eigenaar van enkele hotels in Tsjechië.

Datum en tijd

donderdag 22 februari 2007, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Misja den Haan

Titel

De weg van Tsjechië naar het kapitalisme

Serie

Grenzen van Europa

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium