Gemeente Gorssel

Terinzagelegging ontwerp N348

Van 22 februari 2007 tot 4 april 2007 kunnen het milieueffectrapport (MER/SMB) als het ontwerp partiële streekplanherziening worden ingezien.

Op 30 januari 2007 hebben Gedeputeerde Staten (GS) het ontwerp van de Partiële herziening van het Streekplan Gelderland 2005 van het nieuw tracé van de N348 Zutphen-Noord/Eefde-West en noordelijke ontsluiting van het bedrijventerrein De Mars vastgesteld. Dit ontwerpplan is gebaseerd op onder meer het milieueffectrapport/strategische milieubeoordeling (MER/SMB) en op de onderzoeken die in het kader van het MER/SMB zijn verricht. GS hebben het MER/SMB vastgesteld op 31 oktober 2006.

Aanleiding
De N348 is een belangrijke provinciale weg die dwars door het stedelijke gebied van Zutphen-Noord en Eefde loopt en de regio met de snelweg A1 verbindt. Het doorgaande regionale verkeer van en naar rijksweg A1 en het lokale verkeer van en naar Zutphen-Centrum, Eefde en bedrijventerrein De Mars gebruiken deze route. De grote verkeersdrukte veroorzaakt diverse problemen. Gedeputeerde Staten hebben besloten tot een verlegging van de N348 rond de wijk Polbeek in Zutphen-Noord en westelijk van Eefde in combinatie met de aanleg van een nieuwe ontsluiting voor het bedrijventerrein De Mars in Zutphen. Om het nieuwe wegtracé planologisch mogelijk te maken wordt het streekplan gedeeltelijk herzien. Met instemming van de gemeentebesturen van Zutphen en Lochem is de ruimtelijke reservering voor het nieuwe wegtracé genaamd concrete beleidsbeslissing (cbb) in het ontwerp van deze streekplanherziening opgenomen. Provinciale Staten nemen het uiteindelijke besluit over de tracékeuze en beslissen over de vaststelling van de partiële streekplanherziening.

Het milieueffectrapport (MER/SMB)
In het MER/SMB (zaaknummer 2006-004776) zijn verschillende alternatieven onderzocht. GS hebben op 31 oktober 2006 besloten een zogenoemd voorkeursalternatief (VKA) vast te stellen en het VKA op te nemen in een streekplanherziening. GS zijn van mening dat met dit VKA een oplossing is gevonden voor zowel de leefbaarheid als de veiligheid en de bereikbaarheid.

Het ontwerp van de partiële herziening streekplan
Het ontwerpplan gaat over een gebied waarin de ruimtelijke reservering en de as van het te realiseren wegtracé is weergegeven. Het nieuwe tracé van de N348 zal ten zuiden van de wijk Polbeek (Den Elterweg) gelijkvloers aansluiten op het kruispunt met de Voorsterallee en via een vloeiende lijn tussen de wijken Polbeek en Voorsterallee doorlopen. Tussen deze wijken is een fietsverbinding over de weg heen geprojecteerd. Het tracé wordt vervolgens in westelijke richting omgebogen en kruist ongelijkvloers onder de Deventerweg door (oprit naar de Eefder Brug) en onder de spoorlijn Zutphen-Deventer/Zutphen-Lochem/Zutphen-Winterswijk door. Via het bedrijventerrein "De Mars" (de Oostzeestraat) en een nieuwe brug over het Twentekanaal sluit het tracé ten noorden van Eefde met een rotonde aan op de N348 (Zutphenseweg). Het beoogde wegtracé is als een concrete beleidsbeslissing (cbb) in het plan opgenomen. Dat betekent dat gemeenten die beslissing in acht moeten nemen bij de vaststelling van hun bestemmingsplannen.

Terinzagelegging
Zowel het MER/SMB, de richtlijnen inzake de inhoud van dat rapport en de overige daarop betrekking hebbende stukken, als de ontwerp-streekplanherziening liggen gedurende de periode van 22 februari tot en met 4 april 2007 voor een ieder ter inzage:
* in de bibliotheek van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem. De bibliotheek is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur;
* In het gemeentehuis van Zutphen, 's Gravenhof 2 te Zutphen. De gemeentesecretarie is geopend van maandag t/m donderdag van 8.30 - 16.00 uur, (alleen) op donderdag van 17.30 - 19.30 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur;
* in het gemeentehuis van Lochem, locatie Markt 3 te Lochem. De afdeling Publiekscontacten is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 12.30 uur en op donderdag van 08.00 - 20.00 uur;
* in de Graafschap bibliotheken Zutphen (Broederenkerkplein 2) en Eefde (Dorpshuis Het Hart), tijdens openingsuren; Inspraak/Zienswijzen
Tijdens de bovengenoemde periode kan iedereen zijn zienswijze over zowel het MER/SMB als over het ontwerp van de streekplanherziening naar voren brengen. De zienswijzen over het MER/SMB kunnen slechts betrekking hebben op de inhoud van het MER (mede gelet op de terzake gestelde regels en gegeven richtlijnen) of op onjuistheden die het rapport bevat. Zienswijzen kunnen naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling naar voren worden gebracht.

De schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan: Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland Postbus 9090
6800 GX Arnhem, o.v.v. 'zienswijze MER N348' en/of 'zienswijze streekplanherziening N348'. Fax: 026 359 94 80
Per e-mail kan dit alleen maar via:
DIS-IB@prv.gelderland.nl (onder vermelding van: REW/RO/BV).

Degene die gebruik wil maken van de mogelijkheid om mondelinge zienswijzen naar voren te brengen kan op maandag, dinsdag en donderdag tussen 8.00 uur en 16.30 uur contact opnemen met mevr. Rutgers, dienst WVV; tel. 026 359 84 25.

Meer Informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Provincie Gelderland: www.gelderland.nl, vervolgens kiezen voor: Ontwikkelen, wegenbouw, N348 Zutphen-Eefde, downloads.

Telefonisch contact met de provincie Gelderland
MER/SMB: de heer J.G. Bleeker, tel. nr. 026 359 96 67. Ontwerp-streekplanherziening: de heer H. Kimmels, tel. 026 359 98 06.