Politie Midden- en West Brabant

Wat doet de politie aan drugs?

TILBURG, 22 februari 2007

Wat doet de politie aan drugs?

Drugs: een kwaad dat bestreden moet worden of een geaccepteerd onderdeel van onze maatschappij? Hoe u er ook over denkt, de politie besteedt aardig wat menskracht aan het bestrijden van drugs. Van het oprollen van xtc-labs en hennepkwekerijen tot het controleren van coffeeshops en het optreden tegen overlast. Wat zijn eigenlijk de spelregels en hoe handhaaft de politie de regels?

Productie van drugs

De productie van drugs is strafbaar. Bovendien levert het vaak gevaar op voor de omgeving. In xtc-labs wordt bijvoorbeeld gewerkt met levensgevaarlijke stoffen. Hennepkwekerijen in woonwijken brengen andere problemen met zich mee, zoals brandgevaar en stankoverlast. Bovendien wordt er bij hennepkwekerijen bijna altijd illegaal stroom afgetapt. En niet te vergeten: de productie van drugs trekt criminelen aan waar buurtbewoners niet op zitten te wachten. Kortom, reden genoeg voor de politie om actief xtc-labs en hennepkwekerijen op te rollen.

Drugshandel

Ook handelen in drugs is strafbaar. De bestrijding van de lokale handel in harddrugs (zoals xtc, cocaïne, heroïne en speed) heeft de volle aandacht van de politie. Dealen op straat en in dealpanden wordt aangepakt. Alleen de handel van softdrugs in coffeeshops wordt gedoogd, maar deze is wel aan strenge regels gebonden. De politie Midden en West Brabant streeft ernaar om alle coffeeshops vier keer per jaar te controleren of zij de regels wel naleven.

De politie controleert coffeeshops regelmatig. Hier controleert een agent de handelsvoorraad.

Foto politie Midden en West Brabant, Bart van Hattem.

De verkoop van cannabis in coffeeshops wordt gedoogd om de gebruikersmarkten van soft- en harddrugs te scheiden. Idee hierachter is dat jongeren die experimenteren met softdrugs niet in contact komen met harddrugs. Coffeeshops mogen echter niet leiden tot overlast. Bij overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drugsbezit en drugsgebruik

Het bezit van drugs is strafbaar. Alleen het bezit van een hele kleine hoeveelheid softdrugs (tot 5 gram) mag de politie door de vingers zien, omdat dit beschouwd wordt als bestemd voor eigen gebruik. Drugs gebruiken is niet strafbaar, zodat de drempel naar hulpverlening laag ligt. Een drugsgebruiker hoeft dus niet te vrezen voor een strafblad.

Over de grens

De politie in Zuid-Nederland beschikt over een Joint Hit Team van 21 mensen. Dit team bestrijdt samen met de Fransen, de Belgen en de Luxemburgers de kleinschalige drugshandel die zich afspeelt tussen Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland. In Midden en West Brabant zijn ze vooral actief op de snelweg en de steden langs de grens.

Politiecijfers

In 2006 registreerde de politie Midden en West Brabant bijna 4.000 drugsgerelateerde incidenten. In totaal leverden alle
drugsgerelateerde zaken ruim 3.100 verdachten op.

Wat kunt u doen?

Schakel gerust de politie in bij een vermoeden van illegale handel in harddrugs of de aanwezigheid van een hennepkwekerij. In eerste instantie kunt u 0900 8844 bellen (24 uur per dag). U kunt uw melding ook anoniem doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000 (van 08.00 tot 24.00 uur).

Auteur: Enny de Wit