Unicef



Vooraankondiging onderzoek Kinderen in Tel 2007 22 februari 2007, Den Haag - Op 3 maart 2007 presenteren diverse samenwerkende organisaties het onderzoek Kinderen in Tel 2007. Het onderzoek brengt de leefsituatie van de jeugd in alle Nederlandse gemeenten en provincies in kaart. Gemeenten kunnen zo de leefsituatie van kinderen in de ene gemeente vergelijken met een andere gemeente. Ook kunnen zij zien of zij het zelf minder goed of juist beter doen dan in 2004. De resultaten van een vergelijkend onderzoek worden in het Databoek Kinderen in Tel 2007 weergegeven.

Aan de hand van twaalf indicatoren heeft het Verwey-Jonker Instituut de leefsituatie van kinderen en jongeren inzichtelijk gemaakt. Doel van Kinderen in Tel is de discussie over het jeugdbeleid te stimuleren, zodat de situatie voor de jeugd in Nederland verder verbeterd kan worden.

Niet alleen gemeenten maar ook provincies De eerste editie Kinderen in Tel leverde een overzicht van de prestaties van de verschillende gemeenten over het jaar 2004. Het onderzoek heeft veel losgemaakt bij beleidsmakers en media. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart richt Kinderen in Tel 2007 naast het presenteren van gemeentegegevens zich ook op provincies. Bekeken is hoe provincies uitvoering geven aan hun verantwoordelijkheid op het gebied van de Jeugdzorg.

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind biedt een juridische basis voor het lokale jeugdbeleid. Gemeenten en provincies hebben een verantwoordelijkheid om rechten van minderjarigen te realiseren. Het Databoek is een bruikbaar en nuttig instrument voor een beter jeugdbeleid.

Presentatie op 3 en 5 maart De resultaten van Kinderen in Tel geven een duidelijk overzicht van de situatie van kinderen en jongeren in de Nederlandse provincies. Op zaterdag 3 maart wordt het onderzoek gepubliceerd in De Verdieping van Dagblad Trouw. Maandag 5 maart worden het Databoek, de brochure en de draaischijf met de provinciale rangorde door de samenwerkende organisaties aangeboden aan de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland.

Kinderen in Tel wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels, Unicef Nederland, Jantje Beton, Defence for Children International Nederland, Johanna Kinderfonds, Nationaal Fonds Kinderhulp, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en het Verwey-Jonker Instituut.


* * * *