Provincie Noord-Holland

Datum

22-2-2007

Onderwerp

Archieven Gooi en Vechtstreek en Zaanstad straks beter toegankelijk

Martine Hartog

Gedeputeerde Staten (GS) willen ruim 400.000 euro beschikbaar stellen om archieven beter toegankelijk te maken voor het grote publiek. Twee projecten ontvangen hiervoor een bijdrage: het project Website Archiefdiensten Regio Gooi en Vechtstreek krijgt maximaal 250.000 euro. Voor de publieksfaciliteiten van de nieuwbouw van het Gemeentearchief Zaanstad stellen GS maximaal 163.576 euro beschikbaar.

Gooi en Vechtstreek heeft drie archiefdiensten:
* Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum, met als deelnemende gemeenten Blaricum, Hilversum, Laren en Wijdemeren
* Stads- en Streekarchief Naarden, met als deelnemende gemeenten Bussum, Huizen, Naarden en Muiden

* Gemeente archief Weesp.

De diensten beschikken over waardevolle archieven en collecties. Het is gebleken dat de interesse in geschiedenis is toegenomen. Steeds meer mensen willen meer weten over de geschiedenis van hun eigen familie en de eigen stad en streek. De archiefdiensten willen daarom alle informatie beter toegankelijk maken door het opzetten van een gemeenschappelijke website. Naar verwachting is de website in november 2008 gereed.

Het gemeentearchief Zaanstad, tevens archiefbewaarplaats voor de gemeente Oostzaan, is nu gehuisvest in Koog aan de Zaan. De huisvesting voldoet niet meer aan de hedendaagse behoeften en eisen. Het gemeentearchief zal gevestigd worden bij de nieuwe huisvesting van het stadhuis in het project Inverdan. Bijkomend voordeel is dat deze locatie is gelegen midden in het stadshart bij andere culturele voorzieningen zoals de nieuwe openbare hoofdbibliotheek en grote onderwijsinstellingen.

EXIN-H
Het geld voor de projecten komt uit de Extra Investeringsimpuls voor Zorg en Welzijn, jeugdzorg en Sociaal- culturele infrastructuur (EXIN
-H). Provinciale Staten hebben dit programma in 2005 vastgesteld om knelpunten op deze beleidsterreinen op te lossen en toekomstgerichte investeringen te ondersteunen. Een van de projecten is het Vergroten van de bekendheid en publieksgericht erfgoed.

De provincie vindt het van belang dat historische archieven goed toegankelijk zijn.

Provinciale Staten nemen naar verwachting in mei 2007 een besluit over het verlenen van de bijdrage aan de twee projecten.